MARIJAN RISTIČEVIĆ IMA EPOHALNU IDEJU: Slažete li se vi sa njegovim predlogom?
Marijan Rističević, Foto: Beta/Milan Obradović

predlozi

MARIJAN RISTIČEVIĆ IMA EPOHALNU IDEJU: Slažete li se vi sa njegovim predlogom?

U nastavku sednice razmatraće se i Predlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Komisije za hartije od vrednosti za 2020

Objavljeno:

Poslanici Skupštine Srbije razmatraju listu kandidata za sudije, a u toj raspravi poslanik vladajuće koalicije Marjan Rističević predložio je danas da se u sudove ubace kutije slične glasačkim kako bi gradjani mogli da ubacuju primedbe i ocenjuju koliko su zadovoljni radom sudova.

Lider Narodne seljačke stranke predložio je da studenti Pravnog fakulteta analiziraju primedbe gradjana i podnesu izveštaj, kako bi i javnost i nadležni stekli uvid u stanje pravosuđa jer se njemu, kako je rekao, građani svakodnevno žale.

Rističević je najviše govorio o sudiji Miodragu Majiću i nekoliko puta ponovio da je sudija bavi politikom i da u medijima gostuje više od lidera političkih stranaka.

On je ponovo ocenio da su Majićeve presude "skandalozne" i više puta podvukao da je oslobodio takozvanu Gnjilansku grupu i osvedočenog pedofila.

Rističević je dodao da se sve što kaže smatra pritiskom na pravosudje, a kad sudija komentariše rad poslanika, onda se ništa ne dešava, i pitao: "pa šta ako sam komentarisao presude Majića" te dodao da "sudijska nezavsnost nije božanska".

O sudiji Majiću govorila je i poslanica Srpske napredne stranke Jelena Žarić Kovačević koja je ocenila da Majić "ima potrebu da neprestano napada predsednika Aleksandra Vučića, vladu i SNS", i da ih je kritikovao čak i kad su uveli doživotni zakon za ubice dece.

foto: Printscreen Youtube

Poslanica SNS-a rekla je da je nagrada "Doprinos godine Evropi" koju je Majić dobio - politička i da je to shvatila kada je videla da je drugi dobitnik rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

Na dnevnom redu sednice je predlog da zbog isteka mandata prestane funkcija predsednicima Privrednog suda u Somboru, osnovnih sudova u Dimitrovgradu, Lebanu, Zrenjaninu i Šidu, kao i prekršajnih sudova u Pančevu, Trsteniku i Čačku, a istovremeno se 70 kandidata prvi put bira na sudijsku funkciju.

Kada je reč o sudijama koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, zamenik predsednika Visokog saveta sudstva (VSS) Ivan Jovičić rekao je u ime predlagača, da su stručnost, osposobljenost i dostojnost kandidata utvrđeni na osnovu Zakona o sudijama , da su komisije VSS razgovarale sa svim kandidatima i da su svi dostojni funkcije.

Članica Državnog veća tužilaca Sandra Kulezić obrazložila je predlog za izbor dva zamenika javnog tužioca u jednom višem javnom tužilaštvu i 13 osnovnih javnih tužilaca i rekla da su predloženi kandidati pokazali najviši stepen stručnosti.

U nastavku sednice razmatraće se i Predlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Komisije za hartije od vrednosti za 2020, koji je podneo Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, Predlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Regulatornog tela za elektronske medije za 2020. i predlozi odluka o davanju saglasnosti na Rebalans finansijskog plana Agencije za energetiku za 2019. i 2020. godinu, koje je podneo Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.