ŽENE NE KRIVITE SEBE, PRIJAVITE NASILNIKE: Zorana Mihajlović objasnila koliko su patrijarhalni obrasci OPASNI
Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, Foto: Marina Lopicic

upozorenje!

ŽENE NE KRIVITE SEBE, PRIJAVITE NASILNIKE: Zorana Mihajlović objasnila koliko su patrijarhalni obrasci OPASNI

Zorana Mihajlović je ukazala da rodni stereotipi i patrijarhalni obrasci umnogome utiču na percepciju žena i njihovu ulogu u društvu...

Objavljeno:

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović poručila je danas devojkama i ženama da nikada ne dovode svoju vrednost i život u pitanje, već da hrabro prijave nasilnike.

Ona je u pisanoj izjavi istakla da je veoma zabrnjavajuće ukoliko su zaista tačni navodi u medijima da je žrtva porodičnog nasilja koju je suprug izbo nožem u grudi izjavila u policiji da je sama kriva zbog toga što se desilo.

To je i jasan signal svima da mora više da se radi na stalnoj edukaciji devojaka i žena o tome šta je sve nasilje, da nauče da ga prepoznaju, nasilnike prijave, a sebe ne okrivljuju, rekla je Zorana Mihajlović i ocenila da je i jedan šamar nasilje, a kamoli stravičan pokušaj ubistva.

Zorana Mihajlović je ukazala da rodni stereotipi i patrijarhalni obrasci umnogome utiču na percepciju žena i njihovu ulogu u društvu, te da i brojna istraživanja pokazuju da upravo rodni stereotipi i predrasude opravdavaju i podržavaju nasilje nad ženama.

"Imamo istraživanje koje je pokazalo da skoro trećina ispitanika smatra da je nasilje nad ženama privatna stvar i da treba da se reši u okviru porodice ili jedna četvrtina njih koja misli da je nasilje isprovocirala žrtva, a 63 odsto se slaže sa tvrdnjom da je dobra žena ona koja se povinuje mužu, čak i kada se ne slaže sa njim", navela je ona.

S druge strane, svaki četvrti mladić smatra da jedan šamar nije nasilje, a svaka treća mlada osoba, mladić ili devojka, misli da je žena koja nosi kratku suknju i usku majicu sama kriva ako je napadnu, rekla je Zorana Mihajlović.

To su sve jasni signali da mora više da se radi na edukaciji mladih, ako želimo moderno društvo oslobođeno od nasilja, rekla je ona u ukazala da je nasilje i kada partner vređa, ismeva, omalovažava i preti, proverava telefon i brani da se vidite sa prijateljima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.