TRIVAN: Zagađenje vazduha podiglo svest društva o značaju životne sredine!
Goran Trivan, Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Ministarstvo zastite zivorne sredine/DS

ocena

TRIVAN: Zagađenje vazduha podiglo svest društva o značaju životne sredine!

"To je dobro. Ovaj sastanak je dobar", rekao je Trivan i dodao da stanje životne sredine "više nije usputno pitanje" u društvu

Objavljeno: 10.02.2020. 12:32h

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kazao je da je zagadjenje vazduha podiglo svest društva o značaju životne sredine i to je ocenio kao "dobro stanje".

Trivan je rekao na javnom slušanju na temu "Kvalitet vazduha u Srbiji" da ovakva situacija doprinosi mogućnosti da se bolje razume značaj zaštite životne sredine, kao i da je srpsko društvo došlo do "kritične tačke svesti".

"To je dobro. Ovaj sastanak je dobar", rekao je Trivan i dodao da stanje životne sredine "više nije usputno pitanje" u društvu.

On je naveo da je tokom novembra 2019. godisvestne saobraćaj bio ključni zagadjivač, jer kako je naveo, grejna sezona još nije zvanično počela.

Prema njegovim rečima, to ministarstvo je radilo "ono što treba da radi".

"Uputili smo dopis u novembru mesecu svim lokalnim samoupravama, da dostave podatke o kvalitetu vazduha u njihovim sredinama", rekao je Trivan i naveo da je 77 njih odgovorilo na dopis.

Ministar nije želeo da iznese te podatke jer je ocenio da oni nisu dovoljno dobri.

Trivan je rekao da je tokom procesa rešavanja zagadjenja inspekcija tog ministarstva obavila provere 94 objekta i da su podneli prijave za one koji nisu poštovali propise.

On je naveo da je neophodno povećavanje zelenih površina, pošumljavanje, povremena redukcija saobraćaja, kao i da "urbanizam odredjuje meru i kvalitet života".

Trivan je kazao da je tokom problema sa kvalitetom vazduha potvrdjeno da su podaci Agencije za zaštitu životne sredine tačni i da se "može osloniti na njih" i dodao da je dobro što su podaci dostupni su svima.

On je ocenio da životna sredina nije samo pitanje ministarstva zaštite životne sredine, već je pitanje čitave Vlade.

"Sastav komisije govori ko je sve nadležan da rešava probleme sa zagadjenjem vazduha", zaključio je Trivan.

Bonus video:

(Espreso.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media