ODLUČENO JE! Miroslav Lajčak vodi pregovore Beograda i Prištine, njegova zemlja ne priznaje Kosovo
Miroslav Lajčak, Foto: EPA / Hayoung Jeon

otkiveno

ODLUČENO JE! Miroslav Lajčak vodi pregovore Beograda i Prištine, njegova zemlja ne priznaje Kosovo

Vučić je tada ocenio da za Srbiju nastupa period koji neće biti lak

Objavljeno:

Slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak biće specijalni izaslanik Evropske unije u pregovorima Beograda i Prištine o rešenju pitanja Kosova, saznaje ekskluzivno "Blic" u diplomatskim krugovima u Berlinu.

Kako kaže izvor "Blica", odlazeći slovački ministar spoljnih poslova dolazi na tu poziciju na predlog nemačke kancelarke Angele Merkel, koja bi se na taj način, doduše posredno, snažnije angažovala.

- Sada je ozvaničeno, i državni vrh Beograda i rukovodstvo Prištine su upoznati da će Lajčak ubuduće voditi pregovore - navodi sagovornik našeg lista.

U kabinetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića juče nismo uspeli da dobijemo potvrdu naših saznanja, međutim Vučić je jutros na RTS-u rekao da "ne isključuje ovu mogućnost".

- Ta osoba će svakako biti pod snažnim uticajem Berlina. Mislim da sam time sve rekao - rekao je Vučić.

Miroslav Lajčak je izbor Berlina, ali ni Rusija neće imati ništa protiv, budući da je Slovak završio Moskovski državni institut za međunarodne odnose.

I prethodnih meseci spekulisalo se da bi upravo Lajčak mogao da bude izaslanik EU za Zapadni Balkan, ali potvrda nije stigla do danas.

Lajčak je dobar poznavalac prilika i iskusni političar, a već je obavljao više važnih funkcija na ovim prostorima - bio je na dužnosti specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini od 2006. do 2009. i kratko je radio u Evropskoj službi za spoljne poslove. Govori jezik koji razume ovaj region, a ima i potrebno iskustvo.

Ipak, šta to znači za Srbiju? Naši izvori kažu da naš državni vrh baš i nema razlog za zadovoljstvo.

- Lajčak dolazi iz Slovačke, zemlje koja nije priznala Kosovo. On će zato sve učiniti kako bi opravdao dato poverenje i još jače će se boriti za nezavisnost Kosova da bi dokazao vernost nemačkom stavu - navodi izvor "Blica" iz vrha vlasti.

Značajnije uključivanje Nemačke u pregovore Beograda i Prištine se i očekivalo, a najavio ga je u nekoliko navrata i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pre samo nedelju dana on je izjavio da zna ko će biti predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, ali i ocenio da će bez obzira na to koja je ličnost u pitanju, Berlin preko Brisela voditi glavnu reč u vezi s Kosovom.

Vučić je tada ocenio da za Srbiju nastupa period koji neće biti lak.

- Kada bude određen predstavnik, a mislim da već znam ko će biti predstavnik za dijalog i verovatno za BiH, to će biti neko s velikom podrškom i pod velikim uticajem Berlina. Bez obzira na to koja je ličnost u pitanju, Berlin će preko Brisela voditi glavnu reč, što za nas nije lako i biće mnogo, mnogo teško - kazao je Vučić.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj je početkom meseca uz novi apel za spuštanje tenzija ponovio i ideju o imenovanju specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine jer je, kako je rekao, to problem na kome treba raditi svakodnevno, a ne da se povremeno dolazi iz Berlina i Brisela da bi se nešto reklo.

- Mislim da moramo biti aktivni, ako se ništa ne uradi, problem će ostati nerešen, a put Srbije i Kosova u EU biće doveden u pitanje - ocenio je Borelj.

On je istakao da zna da su proteklih meseci napetosti skočile između dve strane kada je reč o taksama i diplomatskim aktivnostima.

- Moramo da spustimo tenzije, da se vratimo u situaciju u kojoj je dijalog moguć - naveo je Borelj.

On je ponovio da misli da je dobra ideja da EU ima specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

- On mora biti snažno posvećen tome dok se ne postigne sporazum - rekao je Borelj.

Ko je Miroslav Lajčak

Lajčak je rođen 1963. godine u Popradu u Slovačkoj, studirao je i doktorirao u Pragu, Moskvi i Garmiš-Partenkirhenu. Dobar je poznavalac prilika na Balkanu pošto je od 2001. do 2005. bio ambasador Slovačke u Jugoslaviji, zatim supervizor EU za referendum o nezavisnosti Crne Gore 2006. i visoki predstavnik EU za BiH od 2007. do 2009. godine. U dva mandata bio je ministar spoljnih poslova Slovačke i jednom potpredsednik vlade. Bio je kandidat za funkciju generalnog sekretara UN 2016. godine, kada se kandidovao i Vuk Jeremić, ali je tada na tu funkciju izabran Portugalac Antonio Gutereš.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.