RADIKALI PODRŽALI SMANJENJE CENZUSA, ALI IM SMETAJU ŽENE: Protive se predlogu Gordane Čomić!
Poslanike očekuje niz bitnih odluka, Foto: Stefan Jokić

važne odluke

RADIKALI PODRŽALI SMANJENJE CENZUSA, ALI IM SMETAJU ŽENE: Protive se predlogu Gordane Čomić!

Poslanici će o predloženim zakonskim rešenjima glasati u subotu....

Objavljeno:

Srpska radikalna stranka (SRS) podržaće predlog da se cenzus smanji sa pet na tri odsto kao i predlog da se striktno sprovode odredbe o manjinskim strankama, dok neće podržati predlog Gordane Čomić da se na svakoj listi nadje najmanje 40 odsto žena, rekao je danas lider te stranke Vojislav Šešelj.

On je u raspravi predložio da sve stranke treba da izadju samostalno, "a onaj ko ne može ni taj cenzus od tri odsto da predje, treba da odstupi nar na neko vreme".

Šešelj je istakao da Srpska napredna stranka sa sobom u Skupštinu uvede mnogo malih stranaka koje se posle ponašaju kao da su same osvojile cenzus i rekao da u poslovniku treba zabraniti da takve stranke imaju svoje poslaničke klubove.

Kada je reč o broju žena na listama, Šešelj smatra da bi predložene izmene donele mnogo problema na lokalnim izborima pa predlaže da za sada ostane ovako, a da se sledećim izmenama uvede obveza 50 odsto žena ali i u Vladi, opštinama, na svim nivoima.

On je zatražio da manjinske stranke u nazivu obavezno navedu manjinu koju zastupaju i da Republička izborna komisija proveri, kako je predložio, "imaju li bar dve trećine pripadnika manjina na stranačkoj listi, jer kakva vam je to stranka koja ima manjinu u nazivu, a na njoj svi pripadnici većinskog naroda".

Poslanik Saveza vojvodjanskih Madjara Balint Pastor rekao je da ta stranka podržava smanjenje cenzusa kao i uključivanje nacionalnih saveta nacionalnih manjina u izborni proces, a predložili su amandman kojim se koriguju pravila prirodnog praga.

Sasvim se, dodao je, zalaže za veće prisustvo žena u politici, ali nije mogao da kaže da li će ga podržati dok ne sačeka "konačan predlog".

Poslanik Stranke moderne Srbije Vladimir Djurić rekao je da će ta stranka na izbore izaći zbog ideja, a ne zbog dobrih uslova ili manjeg cenzusa.

"Ako neko misli da će posle izbora neki zvaničnik iz Brisela odbiti da razgovara sa srpskim ministrom spoljnih poslova jer će ga smatrati nelegitimnim, neka bojkotuje izbore", poručio je Djurić i najavio podršku svim predlozima.

Predloge i SNS-a i Gordane Čomić podržaće i Socijaldemokratska partija Srbije i Socijalistička partija Srbije, dok je Marjan Rističević poslanik Narodne seljačke stranke rekao da neće podržati predlog o većem učešću žena, jer bi, kako je rekao, on mogao da traži odredjeni procenat poljoprivrednika ili ljudi sa osnovnom školom, jer to oslikava stanje u društvu.

Poslanici će o predloženim zakonskim rešenjima glasati u subotu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.