30 MILIONA IZ BUDŽETA IDE NJIMA: Srbija je donela ovakvu odluku!
Skupština / Ilustarcija, Foto: Zorana Jevtić

novina

30 MILIONA IZ BUDŽETA IDE NJIMA: Srbija je donela ovakvu odluku!

U saopštenju Vlade Srbije navodi se da su predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina u razgovoru sa Anom Brnabić izneli probleme sa kojima se njihovi sunarodnici suočavaju

Objavljeno:

Na sednici Saveta za nacionalne manjine usvojen je danas predlog da prioritetna oblast finansiranja za 2020. iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave bude obrazovanje, a za te namene obezbeđeno je 30 miliona dinara.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je predsedavala tom sednicom, kazala je danas da je Srbija u vrhu zemalja sveta koje je obezbedila izuzetno visoke standarde za predstavnike svih nacionalnih manjina koje žive na njenoj teritoriji.

U saopštenju Vlade Srbije navodi se da su predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina u razgovoru sa Anom Brnabić izneli probleme sa kojima se njihovi sunarodnici suočavaju, a medju najakutnijim istaknut je problem kašnjenja prevoda udžbenika na neke od jezika nacionalnih manjina.

Zamenik predsednika Saveta i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izvestio je članove Saveta o onome što je uradjeno u protekloj godini, a posebno o aktivnostima koje su se odnosile na primenu novih zakonskih rešenja.

On je, izmedju ostalog, rekao šta je preduzeto kako bi se obezbedilo izdavanje dvojezičnih izvoda sa svim podacima na jeziku i pismu nacionalnih manjina i upisu u matičnu knjigu rodjenih, kao i na uspostavljanju Jedinstvenog upravnog mesta, uključujući i gradove i opštine gde pretežno žive predstavnici nacionalnih manjina.

Ružić je naveo da je u decembru prošle godine izradjen i predstavljen Katalog najčešćih albanskih imena i prezimena sa transkripcijom na srpski jezik i ćirilično pismo koje će doprineti upisu ličnih podataka gradjana iz albanske zajednice u službene evidencije koje vode organi javne uprave.

Govoreći o dodeli sredstava iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine, Ružić je rekao da su prošle godine na konkurs pristigle ukupno 372 prijave, a da su sredstva odobrena za realizaciju 91 programa i projekta koji doprinose prezentaciji i promociji kulturne baštine, dok su pripreme za raspisivanje konkursa za ovu godinu u toku.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.