CRNOGORSKI ISTORIČAR I NETFLIKS TVRDE: Istanbul ima AUTORSKA PRAVA na SRPSKU ZASTAVU! Srbija je PLAGIJATOR!
„Boja narodna Srbska jest otvoreno-crvena, bjela i čelikasto-ugasita”, Foto: Printscreen

teške tvrdnje

CRNOGORSKI ISTORIČAR I NETFLIKS TVRDE: Istanbul ima AUTORSKA PRAVA na SRPSKU ZASTAVU! Srbija je PLAGIJATOR!

Niti jedan dokument ne svedoči o prisustvu „srpskoga” simbola „4 x C” u Crnoj Gori pre 1918. godine; naravno, toga uopšte nema ni na crvenome tepeluku nacionalne kape Crnogoraca

Objavljeno: 12:04h
Dejan Katalina

Izvesni crnogorski istoričar Vladimir Jovanoavić imao je zanimljivi tekst na temu srpske zastave, a iniciran je nedavnim događajima u Crnoj Gori, kada su boje srpske trobojke postale predmet sporenja, ali i mera odbrane pravoslavnih svetinja.

Jovanovićev tekst vam prenosimo u celosti:

foto: Printscreen

Orkestrirano farbanje javnih površina u trobojnu zastavu crveno-plavo-belu „opravdavaju” tezom o iskonskoj srpskoj zastavi, koja svedoči i o „srpskome identitetu” istorijske Crne Gore.

To je potpuni nonsens. Crveno-plavo-bela trobojka je srpska zastava dizajnirana i odobrena u relativno novija vremena – od Turaka.

Sledeći nonsens je i tvrdnja: ta trobojka je bila zastava Knjaževine (Kraljevine) Crne Gore, po Ustavu iz 1905. godine. Ali Ustav ne pominje nikakvu službenu ili neslužbenu zastavu. U čl. 39 Ustava piše sljedeće: „Narodne su boje: crvena, plavetna i bijela”.

„Narodne boje” se odnose samo na dvorsku zastavu Nikole I Petrovića-Njegoša, dizajniranu baš u to vreme; imala je na plavetnome polju krunu iznad inicijala „H.I.” (Nikola Prvi).

Na drugoj strani, tradicionalna crnogorska državna zastava je imala jedinstvenu i dominantnu podlogu kao i savremena – crvenu. Na njoj je bio ili krst ili crnogorski grb; hiljade dokumenata, fotografija i slika o tome svedoče. Crnogorski državni grb utvrđen je čl. 38 Ustava iz 1905. godine:

foto: Printscreen

„Grb je Knjaževine Crne Gore dvoglavi beli orao sa carskom krunom nad orlovskijem glavama, sa carskijem skiptrom u desnoj, a sa šârom u lijevoj kandži. Na prsima mu je lav na crvenom štitu”.

U čl. 40 Ustava iz 1905. je zapisao da je Crnogorska crkva – autokefalna.

Srbi, tj. njihovo Osmanskoj carevini vazalno Knjaževstvo Serbija izglasalo je 1835. Ustav (tzv. Sretenjski ustav).

U Glavi drugoj čl. 3 Ustava Knjaževstva Serbije doslovno piše:

„Boja narodna Srbska jest otvoreno-crvena, bjela i čelikasto-ugasita”.

Dakle, ondašnji Srbi tvrde da njihova zastava nema izgled sadašnje srpske trobojke, nego je raspored bojâ identičan zastavi Holandije (ustanovljenoj 1815. godine), ili trobojci savremene Republike Hrvatske, doduše, bez šahovnice: CRVENA-BIJELA-PLAVA (čelikasto-ugasita)!

foto: Printscreen

Sretenjski ustav je potrajao svega dvije neđelje. Porta (Bâb-ı Âli Osmanlı Devleti) je 1838. vazalnome knezu Srbije Milošu Obrenoviću izdala ferman kojim „dade i srbskom narodu trobojni barjak, na kome će gornji čast crvene, sredni plavo, a doljna bele boje biti”.

foto: Printscreen

Istanbul, dakle, ima „copyright” na dizajn zastave koju Srbi doživljavaju kao svoju.

foto: Printscreen

Jedna od ondašnjih varijanti srpske trobojke u upotrebi sadržavala je na crvenome polju tri bijela polumjeseca sa zvijezdom – simbolom Islama, a na plavome polju grb sa krstom i četiri grčka slova „β” (beta).

Četiri puta „β” se „iščitava” kao „4 x slovo S” („C” ćirilično), ili: „Samo sloga Srbina spašava”.

foto: Printscreen

Zastava Srpske pravoslavne crkve usvojena 1931. je „trobojka: crveno-plavo-belo, sa zlatnim krstom i ognjilima”.

4 x slova „C” ili „ognjila” (? – kresiva) nemaju istorijskoga utemeljenja; sve to je novokomponovana piraterija.

foto: Printscreen

Istinski akronim 4 x „β” oko krsta je tradicionalni grčki (vizantijski) simbol. Znači: „Car Careva caruje nad carevima” (βασιλεὺς βασιλέων, βασιλεύων βασιλευόντων).

foto: Printscreen

4 x „β” je tokom 13. vijeka usvojen od čuvene carske dinastije Paleologa (Μιχαήλ Η´ Παλαιολόγος). Turski sultani, po osvajanju Carigrada, smatrani su legitimnim nasljednicima milenijumske krune Vizantijske carevine, uključujući i Paleologe.

foto: Printscreen

Njegoš je žalio:

„…Vizantija sada nije drugo

no prćija mlade Teodore;

zvijezda je crne sudbe nad njom.

Paleolog poziva Murata…”

Niti jedan dokument ne svedoči o prisustvu „srpskoga” simbola „4 x C” u Crnoj Gori pre 1918. godine; naravno, toga uopšte nema ni na crvenome tepeluku nacionalne kape Crnogoraca.

Istorija, kulturno naslijeđe i savremenost akronima 4 x „β” oduvijek ima svoje autentično grčko nacionalno značenje, a srpsko „transkribovanje” u 4 x „C” ili u „ognjila” je banalna krivotvorina…

foto: Printscreen

Sporenja oko zastave su je pojačala kada je emitovana nova netfliksova serija "Postanak carstava: Otomani", gde se, navodno, mogu videti zastave sa ocilima na ulazu Carigrad.

foto: Printscreen

Na društvenim mrežama odmah je lansirana teorija zavere kako je zapravo srpska zastava bila zvanično znamenje Vizantisjek imperije. Ali, stiglo je i otrežnjenje:

foto: Printscreen

Dakle, zastave su ponovo aktuelne, dovoljno da tekst završimo sa čuvenim hitom grupe Haustor koji govori upravo o zastavama:

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.