BRNABIĆ: Za 3 godine, cela Srbija će imati 1 stvar koju je PRIŽELJKIVALA DUGO!
Ana Brnabić, Foto: Beta/Emil Vas

UVERENA

BRNABIĆ: Za 3 godine, cela Srbija će imati 1 stvar koju je PRIŽELJKIVALA DUGO!

Otvarajući skup "Digitalna saradnja: transformacija vlada", predsednica Vlade istakla dosadašnje uspehe u digitalizaciji Srbije i najavila da će za tri godine pokrivenost Srbije internetom biti 100 posto...

Objavljeno:

U Srbiji je trenutno pokrivenost internetom oko 60 odsto, a cilj je da u naredne tri godine 100 odsto građana i privrednika ima pristup internetu, jer je to danas jedno od osnovnih ljudskih prava, izjavila je danas predsednica Vlade Ana Brnabić.

Najavila je da će u martu biti raspisan konkurs kako bi se internet uveo u 600 naselja u Srbiji i omogućilo njegovo korišćenje za 90.000 domaćinstava.

Na otvaranju skupa "Digitalna saradnja: transformacija vlada", Brnabić je rekla da je danas pušten u rad novi portal eUprave i poručila da je digitalizacija i transformacija javne uprave velika šansa za korenitu reformu.

"Srbija je potpuno posvećena digitalizaciji i prošli smo zaista težak put u poslednje tri godine, ali smo mnogo uradili", rekla je Brnabić i navela da je Srbija u poslednje tri godine od zemlje koja nije imala ni osnovne registre u elektronskom obliku postala zemlja u kojoj se najveći broj informacija među organima razmenjuje elektronski.

Tako je navela da je broj razmenjenih dokumenata danas dostigao osam miliona što objasnila je, znači da osam miliona građana ili privrednika nije moralo da obilazi šaltere i donosi "na noge" papire kao što je ranije bilo.

"Od zemlje u kojoj je svaki državni organ i lokalna samouprava čuvala dokumenta u sobicama došli smo do države koja ima najmoderniji Data centra gde čuvamo podatke građana na sigurnom, a gradimo još jedan savremeniji Data centar u Kragujevcu", kaže Brnabić.

Zahvaljući samo jednom elektronskom servisu, kao što je eBeba, roditelji su uštedeli 1,3 miliona sati čekanja i skoro četiri miliona evra, jer se ceo postupak registracije novorođenih beba završi u porodilištu za 15 minuta.

Pored servisa eBebe, Branbić je najavila da će u 2020. godini biti omogućen elektronski upis dece u vrtiće, elektronski upis u osnovne i srednje škole.

Podsetila je da je uveden eDnevnik, eRepcept, eKatastar, e-inspektor, elektronsko plaćanje poreza, elektronska prijava sezonskih radnika, ePravosuđe...

Naglasila je da eUprava takođe štiti životnu sredinu pa tako, navela je, računica pokazuje da smo do danas uštedeli oko 103 miliona listova A4 papira, što je 517 tona papira, i tako sačuvano više od 10.000 stabala.

Brnabić je najavila da će fokus vlade u budućnosti biti na zdravstvu, prosveti, uvođnju socijalnih karata, i obrazovanju.

"Paralelno sa razvojem eUprave naš fokus se prebacuje na jačanje infarstrukture kako bi pirvrednici imali pristup bezbednom internet. Gradimo puteve, ali pararelno sa tim vlada ozbiljnu pažnju i novac ulaže u digitalne puteve", rekla je premijerka.

Navela je da je počela izgradnja prvog digitalnog koridora, Moravskog koridora koji će, kaže, omogućiti građanima i privredi u lokalnim smaiprava kao sto su Čačak, Trstenik, Kruševac, da imaju interent kvaliteta jednakog ili boljeg nego u Beogradu ili Novom Sadu.

Premijerka je rekla da očekuje da će današnji skup biti prilika da se razmene iskustva i sagleda kako na najbolji mogući način iskoristiti prednosti koje pruža četvrta industrijska revolucija.

Ponosna je, dodaje, što su danas u Beogradu predstavnici UN, među kojima je i Vinćenco Akvaro, koji vodi digitalizaciju vlada pri UN, predstavnici Estonije, zemlje koja je prepoznata kao lider u digitalizaciji, predstavnici Nemačke, Austrije, Švajcarske, Koreje, ali i predstavnici Albanije i Severne Makedonije, zemalja koje sa Srbijom učestvuju u takozvanoj "mini-Šengen" inicijativi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.