UPRAVO JE USVOJEN JEDAN OD NAJVAŽNIJIH ZAKONA ZA SRBIJU: Morate PAŽLJIVO da pročitate i saznate o čemu je reč!
Narodna skupština, Foto: Nebojša Mandić

SKUPŠTINA SRBIJE

UPRAVO JE USVOJEN JEDAN OD NAJVAŽNIJIH ZAKONA ZA SRBIJU: Morate PAŽLJIVO da pročitate i saznate o čemu je reč!

U raspravi je rečeno da su najznačajnije izmene u vezi sa izdavanjem licenci inženjerima, arhitektama i prostornim planerima.

Objavljeno: 12:01h

Skupština Srbije usvojila je danas 13 zakona i odluka iz oblasti infrastrukture, među kojima i Zakon o posebnim postupcima radi realizacije infrastrukturnih objekata od posebnog značaja koji je, prema rečima predlagača, donet kako bi se u novom investicionom ciklusu brže izgradili putevi, pruge, vazdušne i vodne luke i komunalna infrastruktura, u vrednosti od pet milijardi evra.

Usvojen je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji kako bi se domaći propisi uskladili sa propisima Evropske unije, a radi preciziranja i redefinisanja normi koje će omogućiti dalje napredovanje Srbije na listi Svetske banke "Duing biznis".

U raspravi je rečeno da su najznačajnije izmene u vezi sa izdavanjem licenci inženjerima, arhitektama i prostornim planerima.

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na gradjevinskom zemljištu uz naknadu, treba da doprinese da se okonča svojinska transformacija zemljišta i omogući efikasnije obezbedjivanje bankarskih garancija za to.

Zakonom o izmenama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju menjaju se odredbe o finansijskoj sposobnosti preduzeća, o prodaji voznih karata putem interneta, i olakšava planiranje prevoza.

Zakona o Registru prostornih jedinica i Adresnom registru usvojen je kako bi ova oblast bila uredjenija i nadležnost objedinjena kod Republičkog geodetskog zavoda.

Kako je u raspravi rekla ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović koja je branila sve zakone, tri milona ljudi u Srbiji nema u adresi naziv i broj ulice, dok čak 2,2 miliona nema ni sam naziv ulice, što bi ovim zakonom trebalo ispraviti.

Usvajanjem Zakona o izmeni Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, povećana je maksimalna spratnost objekata sa šest na osam spratova.

Mihajlović je u raspravi najavila da će prvi stanovi biti završeni krajem februara u Vranju i da počinje izgradnja još 8.000 stanova do kraja aprila.

Poslanici su usvojili i dva zakona iz oblasti vodnog saobraćaja.

Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama nadležnosti su sa Agencije za upravljanje lukama preneti na Ministarstvo, a Zakonom o hidrografskoj delatnosti pravni okvir se uskladjuje sa medjunarodnim standardima.

Usvojenim Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o vazdušnom saobraćaju se uredjuju pitanja obezbedjivanja u vazduhoplovstvu, a domaći propisi uskladjuju sa regulativom EU.

Usvojene su i dve odluke o oduzimanju delu železničke infrastrukture svojstva dobra u opštoj upotrebi jer je Vlada Srbije predložila ukidanje 1.030,7 kilometara pruga na kojima duže vreme nema železničkog saobraćaja.

Tako će ukupna dužina pruga na teritoriji Srbije, uključujući i pruge na Kosovu i Metohiji iznositi 3.314,2 kilometra.

Poslanici su usvojili Sporazum vlada Srbije i Irana o vazdušnom saobraćaju i Aneksa sporazuma vlada Srbije i Turske o saradnji na infrastrukturnim projektima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.