RASPUŠTAJU SE DO MARTA! Poslanici ušli u poslednji mesec svog mandata, TREBA da donesu još 50 akata
Narodna Skupšina Srbije, Foto: Nebojša Mandić

još mnogo posla

RASPUŠTAJU SE DO MARTA! Poslanici ušli u poslednji mesec svog mandata, TREBA da donesu još 50 akata

Početkom marta se raspisuju izbori i parlament će biti raspušten...

Objavljeno:

Poslanici Skupštine Srbije ušli su u poslednji mesec mandata 11. parlamentarnog saziva od uvođenja višestranačja početkom devedesetih godina. A, pre nego što početkom marta budu raspisani izbori, a parlament raspušten, tribuni će imati zadatak da usvoje još pedesetak zakona i drugih akata.

Među poslednjim zadacima biće im i donošenja zakona o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima, koji uvode izmenu po kojoj će cenzus za ulazak u republičke i lokalne parlamente biti tri, umesto pet odsto.

Parlamentarci su do danas usvojili ukupno 700 akata. Među njima je 450 zakona i još 250 sporazuma, odluka, zaključaka...

Odlazeći saziv nije imao problema sa usvajanjem zakona, jer je vladajuća većina, čije su okosnice SNS i SPS, bila komotna. I pored brojnosti poslanika vlasti, bilo je problema sa kvorumom, pa je početak sednica odlagan dok se ne skupi dovoljan broj.

Rad parlamenta obeležio je i bojkot dela opozicije. Više od godinu dana, nezadovoljni odnosom vlasti prema opozicionarima, u radu ne učestvuju poslanici okupljeni oko Saveza za Srbiju, kao i SDS. Baš u ovaj saziv, posle gotovo 13 godina provedenih u Haškom tribunalu gde je osuđen za ratne zločine, u parlament se vratio lider SRS Vojislav Šešelj.

Prema ranijoj praksi, svi zakoni koje parlament ne usvoji do raspuštanja biće vraćeni novoj vladi, koja će ih posle izbora, u istom ili izmenjenom tekstu, ponovo slati novom parlamentarnom timu na usvajanje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.