ZDRAVKO PONOŠ: Bojkot je već uspeo, jer sve značajne opozicione stranke neće na izbore
Zdravko Ponoš, FOTO, Foto: Dado Đilas

KATEGORIČAN

ZDRAVKO PONOŠ: Bojkot je već uspeo, jer sve značajne opozicione stranke neće na izbore

Jok izborima

Objavljeno: 31.01.2020. 11:54h
  • 1

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je da je bojkot „već uspeo“ jer su sve relevantne opozicione stranke i pokreti odlučili da ne učestvuju na predstojećim „lažnim izborima“, a sve partije i koalicije koje će na njih izaći biće u službi režima.

"Dijalog sa režimom i uslovi na ovim izborima su ravnopravni taman koliko i razgovor pacijenta sa zubarom u toku intervencije", rekao je Ponoš u emisiji „Duel“.

„Bojkot možda nije najbolje sredstvo na svetu, ali je neophodan korak koji će najbrže dovesti do delegitimizacije sistema i sledećeg koraka - raspisivanja fer izbora. Vučić će pristati na ustupke samo pod pritiskom. Nakon bojkota postaviće se pitanje čemu služe fingirani izbori i pitanje legitimiteta vlasti. Režim zbog toga već pokazuje ozbiljnu nervozu “, naveo je Ponoš.

Ponoš je ocenio da sistem više ne može da se popravi, nego „mora da se polomi“, a to ne može da se dogodi na "fingiranim izborima koji su pokradeni medijskim mrakom i manipulacijama i pre samog izbornog dana".

„Bolje je da se sistem polomi delegitimizacijom i bojkotom nego na ulici. To nikako nije revolucionarni put, nego jedini mogući put iz domena realpolitike. Ovaj režim treba smeniti na izborima, ali ne na izborima pod ovakvim uslovima, jer to i nisu izbori“, rekao je Ponoš.

Ponoš je naveo da bi učešće opozicije na izborima pod postojećim uslovima „bio podjednak zločin kao i Vučićeva krađa izbora, jer se time zarad ličnih privilegija daje legitimitet nečemu što nema veze sa interesima ogromne većine građana Sbije".

Na pitanje analitičara i narodnog poslanika Đorđa Vukadinovića da li se opozicija bojkotom „izmakla i izbegla odgovornost“ za potpisivanje sporazuma o Kosovu, Ponoš je odgovorio da se bojkotom u stvari koči Vučićeva izdaja, i dodao da ni Vučić ni strani sponzori kosovske nezavisnosti ne bi hteli da predsednik Srbije Kosovo „završi sam, nego da ima i parlament koji bi izigravao legitiman politički ambijent i simulirao da je sve u redu“.

„Da smo hteli da kalkulišemo, bilo je mnogo elegantnije da izađemo na izbore i galamimo protiv predaje Kosova, jer je to je ono što Zapad od nas iz opozicije i očekuje. Ne traže oni da mi promenimo našu politiku, nego samo da učestvujemo u tom cirkusu i da pričamo šta hoćemo. A Vučić je spreman da, zarad opstanka na vlasti predajom Kosova, udvorički potpomaže napredak u karijeri stranih posrednika. Radikalskom retorikom to samo pokušava da prikrije“, rekao je Ponoš.

Bonus video:

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media