SRBIJA JE UPRAVO ZADALA OGROMAN UDARAC KORUPCIJI! Oglasila se Ana Brnabić
Ana Brnabić, FOTO, Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

DRŽAVA SE BORI PROTIV SIVE EKONOMIJE

SRBIJA JE UPRAVO ZADALA OGROMAN UDARAC KORUPCIJI! Oglasila se Ana Brnabić

Modernizovanim sistemom za oporezivanje paušalaca zatvoren je "veliki prozor za korupciju", s obzirom da u tom procesu više niko nema arbitrarna i diskreciona prava u određivanju poreza, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić

Objavljeno: 13:04h

Modernizovanim sistemom za oporezivanje paušalaca zatvoren je "veliki prozor za korupciju", s obzirom da u tom procesu više niko nema arbitrarna i diskreciona prava u određivanju poreza, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Premijerka je na konferenciji "Modernizacija sistema paušalnog oporezivanja" rekla da je ranije sistem bio netransparentan i da je postojala arbitrarnost u određivanju koliko treba platiti porez, što je otvaralo veliki prostor za korupciju.

"Zatvorili smo veliki prozor za korupciju, arbitrarnost i diskreciono pravo više ne postoji", naglasila je Brnabić i istakla da se tako država bori i protiv sive ekonomije.

Ona je zahvalila USAD, NALED-u i timu Vlade Srbije koji je radila na toj zahtevnoj reformi skoro dve godine.

Brnabić ističe da je sistem za paušalno oporezivanje bio nepredvidiv i pun rizika za poslovanje preduzetnika, kao i da je tako funkcionisao decenijama.

To je bila bez sumnje jedna od najvećih prepreka za preudzetnike i stvaranje novih preduzentika u Srbiji, rekla je premijerka.

Sada je, dodaje Brnabić, napravljen novi sistem, koji je transparentan i objektivan i potpuno transparentan i potpuno je promenjen sistem obračuna i plaćanja paušalnog poreza.

"Ranije su preduzetnici radili u takvom okruženju da nisu znali šta mogu da očekuju sutra", kazala je ona.

Premijerka naglašava da je promenjen poslovni ambijent u Srbiji, u cilju jačanja MSP sektora i preduzetništva.

Cilj je da se napravi provni okvir koji će olašati poštovanje propisa i omogućiti da državna uprava bude na usluzi građanima 24 sata dnevno tokom cele godine.

"Ovu reformu paušalnog oporezivanja ne bismo mogli da uradimo bez preduzetnika i da je zato važan javno - privatni dijalog", naglasila je premijerka.

Zahvalila je Poreskoj upravi koja je na svojim leđima iznela teret te reforme i najavila da će od marta biti primenjene još neke refrome koje se tiču oporezivanja.

Brnabić je dodala da je skupština krajem prošle nedelje usvojila konačno Zakon o arhivskoj građi i delatnosti čime je uvedeno elektronsko arhiviranje.

Arhiviranje je bilo veliki trošak za privredu, vredan više stotina hiljada evra, koliko se izdvajalo za čuvanje dokumentacije u raznim magacinima.

"Pozivam privredu da što brže implementiramo ovaj zakon i da od danas ukinemo i to opterećenje", poručila je Brnabić.

Konferenciju su organizovali Vlada Srbije, USAID i NALED.

Bonus video:

(Espreso, agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.