SNS I SPS NEĆE ZAJEDNO NA IZBORE? Socijalisti bi da se oslone na NAPREDNJAKE, ali im je Dačić naredio JEDNU STVAR!
Aleksandar Vučić i Ivica Dačić, Foto: Marina Lopičić, Beta/Ognjen Stevanović

novine

SNS I SPS NEĆE ZAJEDNO NA IZBORE? Socijalisti bi da se oslone na NAPREDNJAKE, ali im je Dačić naredio JEDNU STVAR!

Konačnoj odluci najviše će kumovati stanje na terenu

Objavljeno: 27.01.2020. 18:53h
  • 1

Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije će, kako sada stvari stoje, na izbore izaći odvojeno, nezvanično saznaje "Blic".

Konačna odluka još nije doneta, a prema informacijama koje je dobila redakcija Blica od više izvora iz SNS i SPS, izvesnije je da će ove dve stranke pojedinačno meriti snage na biralištima.

Kako kažu  sagovornici, konačnoj odluci najviše će kumovati stanje na terenu, odnosno ko će sve od opozicije izaći na izbore, ali i to da li u ovom slučaju "jedan plus jedan daju dva".

- Ako SZS bojkotuje izbore, onda je nelogično da se ide na zajedničku listu jer će ove dve stranke osvojiti najviše procenata i izbori bi praktično bili obesmišljeni. Moglo bi čak da se desi da samo ta lista pređe cenzus. Mnogi misle da je tri procenta lako osvojiti, ali se varaju. U SNS se o svakoj odluci dugo i ozbiljno razmišlja, ali se i revnosno ispituje javno mnjenje i reakcije birača. Istraživanja pokazuju da bi ove dve stranke dobile više procenata kada bi izašle odvojeno na izbore, da u ovom slučaju jedan plus jedan ipak ne daju dva. Pitanje je i šta će nama SPS kada imamo podršku od 50 odsto. Situacija je sada takva, što ne znači da, zbog nekih nepredviđenih događaja i drugačije percepcije građana, ne može da se desi preokret i donese odluka o zajedničkom izlasku - kaže izvor "Blica" iz SNS.

Izvor iz Socijalističke partije kaže da konsultacije o ovoj temi i dalje traju, ali i da se SPS sprema i ponaša kao da sam izlazi na izbore.

- Dačić je nedavno podelio zaduženja potpredsednicima stranke, odnosno dogovoreni su okruzi u Srbiji za koje svako snosi odgovornost. Većina njih je poslednjih nedelja na terenu i radi na agitaciji birača. Jedno je sigurno, mnogima u stranci bi odgovaralo da izađemo zajedno sa naprednjacima, jer bi onda bilo lezi lebu da te jedem, praktično, ne bi morali ništa da rade. S ogromnom izbornom mašinerijom i infastrukturom, naprednjaci bi završili najveći deo posla - kaže sagovornik iz SPS.

Do izlaska na birališta ostala su tri meseca, a pitanje je i ko će sve od ranijih partnera obnoviti saradnju sa SNS-om. Razgovori o tome, kaže naš izvor iz te stranke, u toku su, a promena ne bi trebalo da bude kada su u pitanju pokreti Bogoljuba Karića i Aleksandra Vulina. U najneizvesnijoj poziciji je SNP Nenada Popovića.

- Lider SDPS Rasim Ljajić je bio drugi na listi za republičke izbore, odmah ispod Vučića. Uzimaju se u obzir i istraživanja koja Ljajiću daju šansu da sam pređe census. Što se tiče Popovića, na odluku mogu da utiču ranija istupanja koja su bila bez konsultacija sa državnim vrhom. Kada si deo Vlade, moraš da vodiš računa i o tome da li će i kako tvoje izjave uticati na Vladu - kaže izvor.

Predlog o zajedničkom izlasku izneo je lider SPS Ivica Dačić, a o tome je nedavno sa njim razgovarao Aleksandar Vučić. Posle sastanka, saopšteno je da će njih dvojica nastaviti konsultacije unutar svojih partija o modalitetima izlaska na izbore i o tome se oglasiti pre kraja februara.

Dačić je to ponovio pre dva dana, ali i da je to ideja sa pozitivnom konotacijom.

- Ali o tome ćemo još razgovarati. Želim da naglasim da smo mi ponosni na ono što smo postigli u poslednjih sedam, osam godina - istakao je Dačić.

SPS sam na 9,8 odsto

Poslednje istraživanje agencije "Faktor plus", koje je Blic objavio, pokazuje da bi na izborima SNS dobio 52,9 odsto glasova, Savez za Srbiju 10,1 odsto, SPS 9,8, a eventualna koalicija Pokreta slobodnih građana i Stranke moderne Srbije 6,5 procenata.

SPAS Aleksandra Šapića bi osvojio 4,1 odsto, Partija ujedinjenih penzionera 3,6 odsto, Srpska radikalna stranka 3,2 odsto a Pokret "Metla 2020" 2,4.

Bonus video:

(Espreso.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media