NAJCRNJE SLUTNJE MIROSLAVA LAZANSKOG O NATO PAKTU SU SE OBISTINILE! Maršal Ogarkov je bio u pravu!
Maršal Ogarkov je bio u pravu!, Foto: Pritnscreen

HAOS!

NAJCRNJE SLUTNJE MIROSLAVA LAZANSKOG O NATO PAKTU SU SE OBISTINILE! Maršal Ogarkov je bio u pravu!

Stavove maršala Ogarkova, odnosno koliko je on u svoje vreme bio u pravu, tek sada možemo da vidimo

Objavljeno:

Centar za analize strategija i tehnologija iz Moskve organizuje Naučni skup "Lekcije Ogarkova". Skup će biti održan 30. oktobra ove godine a biće posvećen temama širenja NAT0-a.

Stavove maršala Ogarkova, odnosno koliko je on u svoje vreme bio u pravu, tek sada možemo da vidimo.

Maršal Sovjetskog Saveza Nikolaj Vasiljevič Ogarkov bio je načelnik Generalštaba oružanih snaga Sovjetskog Saveza u periodu od 1977. do 1984. godine. On je bio tvorac nove sovjetske vojne doktrine "Operativni manevar", koja je nastala kao sovjetska reakcija na NATO doktrinu "Vazdušno-kopnena bitka 2000", čiji je kreator bio tadašnji vrhovni komandant NATO-a, američki general Bernard Rodžers.

Maršal Ogarkov se uvek zauzimao da Sovjetski Savez mora da ima najsnažnije vojne formacije upravo u evropskom delu SSSR-a, jedinice koje mogu da brzo reaguju. Bio je protiv prelaska sa divizijskog na brigadni sistem, posebno je bio protiv ukidanja krupnih tenkovskih formacija, bio je protiv ulaska sovjetske armije u Avganistan, slovio je za pravog intelektualca među vojnicima, bio je verovatno tada i najobrazovaniji sovjetski oficir.

No, Politbiro KP SS odlučivao je o svemu, pa i o tim vojnim pitanjima. Posle funkcije načelnika Generalštaba, maršal Ogarkov je imenovan na položaj vrhovnog komandanta Zapadnog fronta, što se tada smatralo jačom vojnom pozicijom od načelnika Generalštaba.

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski je u zagrebačkim medijima svojevremeno puno pisao o stavovima i idejama maršala Ogarkova, a prvi je u svetu, u "Vjesniku", objavio i objasnio novu poziciju maršala Ogarkova kao komandanta Zapadnog fronta. Taj tekst Lazanskog je dva dana kasnije preneo nemački list "Velt".

(Espreso.co.rs / Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.