SNS I SPS IPAK NE IDU NA IZBORE NA JEDNOJ LISTI? Naprednjaci su BLIZU ove bitne odluke
Dačić je nedavno podelio zaduženja potpredsednicima stranke, odnosno dogovoreni su okruzi u Srbiji za koje svako snosi odgovornost, Foto: Espreso.co.rs

izborna kombinatorika

SNS I SPS IPAK NE IDU NA IZBORE NA JEDNOJ LISTI? Naprednjaci su BLIZU ove bitne odluke

Ako SZS bojkotuje izbore, onda je nelogično da se ide na zajedničkoj listi

Objavljeno:

Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije će, kako sada stvari stoje, na izbore izaći odvojeno, piše Blic.

List navodi da konačna odluka nije doneta, ali prema informacijama iz više izvora u SNS i SPS, izvesnije je da će ove dve stranke pojedinačno meriti snage na biralištima.

Kako kažu sagovornici lista, konačnoj odluci će najviše kumovati stanje na terenu, odnosno ko će sve od opozicije izaći na izbore, ali i to da li u ovom slučaju “jedan plus jedan daju dva”.

Ako SZS bojkotuje izbore, onda je nelogično da se ide na zajedničkoj listi, jer će ove dve stranke osvijiti najviše procenata i izbori bi praktično bili obesmišljeni. Moglo bi čak da se desi da samo ta lista pređe cenzus. Mnogi misle da je tri procenta lako osvojiti, ali se varaju”, kaže izvor iz SNS.

Kako navodi, u SNS se o svakoj odluci dugo i ozbiljno razmišlja, ali se i revnosno ispituje javni mnjenje i reakcije birača.

Istraživanja pokazuju da bi ove dve stranke dobile više procenata kada bi izašle odvojeno na izbore, da u ovom slučaju jedan i jedan ipak ne daju dva. Pitanje je i šta će nama SPS kada imamo podršku od 50 odsto. Situacija je sada takva, što ne znači da, zbog nekih nepredviđenih događaja i drugačije percepcije građana, ne može da se desi preokret i donese odluka o zajedničkom izlasku”, kaže izvor Blica iz SNS.

Izvor lista iz SPS navodi da konsultacije o ovoj temi i dalje traju, ali i da SPS sprema i ponaša kao da sama izlazi na izbore.

Dačić je nedavno podelio zaduženja potpredsednicima stranke, odnosno dogovoreni su okruzi u Srbiji za koje svako snosi odgovornost. Većina njih je poslednjih nedelja na terenu i radi na agitaciji birača. Jedno je sigurno, mnogima u stranci bi odgovaralo da izađemo zajedno sa napređacima, jer bi onda bilo “lezi lebe da te jedem”, praktično na bi morali ništa da rade. S ogromnom izbornom mašinerijom i infrastrukturom, napređanci bi završili najveći deo posla”, rekao je izvor lista iz SPS.

Prema izvoru iz SNS, u toku su razgovori o tome ko će sve od partnera obnoviti saradnju sa SNS, a promene ne bi trebalo da bude kada su u pitanju pokreti Bogoljuba Karića i Aleksandra Vulina. U najneizvesnijoj poziciji je SNP Nenada Popovića, piše list.

foto: Beta/Emil Vas

“Lider SDPS Rasim Ljajić je bio drugi na listi za republičke izbore, odmah ispod Vučića. Uzimaju se u obzir i istraživanja koja Ljajiću daju šansu da opet pređe cenzus. Što se tiče Popovića, na odluku mogu da utiču ranija istupanja koja su bila bez konsultacija sa državnim vrhom. Kada si deo Vlade, moraš da vodiš računa i o tome da li će i kako tvoje izjave uticati na Vladu”, rekao je izvor lista.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.