VESIĆ METROOM PROTIV ZAGAĐENOSTI: Ovo je izjavio zamenik gradonačelnika Beograda
Goran Vesić, Foto: Printscreen/TV Pink

KONAČNO

VESIĆ METROOM PROTIV ZAGAĐENOSTI: Ovo je izjavio zamenik gradonačelnika Beograda

Vesić je u gostovanju u Beogradskoj hronici RTS rekao da će za sprovođenje petogodišnjeg plana za smanjenje aero-zagađenja biti potrebno 6,5 milijardi evra, a da će Gradu Beogradu pomoći država i privatni partneri

Objavljeno: 24.01.2020. 20:37h

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kao najvažnije od 43 mere za borbu protiv zagađenja vazduha u prestonici ističe izgradnju metroa i beogradske železnice, odnosno BG-voza i povećanje monitoringa i obaveštavanje građana.


Vesić je u gostovanju u Beogradskoj hronici RTS rekao da će za sprovođenje petogodišnjeg plana za smanjenje aero-zagađenja biti potrebno 6,5 milijardi evra, a da će Gradu Beogradu pomoći država i privatni partneri.


Prema njegovim rečima, konkretne mere su podeljene u sedam oblasti:  saobraćaj, energetska efikasnost, set mera za zeleniji Beograd, koncentrisanje industrije u privrednim zonama, komunalna higijena i obaveštavanje građana i pojačani monitoring.


Kada je reč o saobraćaju, Vesić kaže da Beograd neće više kupiti nijedno dizel-vozilo, već samo vozila na komprimovani prirodni gas, hibridna i električna vozila.


"U Beogradu imamo 740.000 vozila, 540.000 automobila, što je 90.000 automobila više nego pre šest godina. Na ulicama je 657 autobusa, 129 tramvaja, 80 trolejbusa i pet elektro-autobusa", naveo je Vesić.


On je rekao da su prošle godine kupljena 244 autobusa sa "evro 6" motorima, čime su zamenjena vozila sa "evro 3" i "evro 2" motorima i dodao da je doneta odluka da Beograd u narednih godinu dana kupi 200 autobusa na prirodni gas, a od 2021. do 2025. po 80 autobusa godišnje.


"To znači da ćemo za pet godina imati 520 autobusa na gas, a za sedam godina neće biti autobusa na dizel, što će značajno doprineti smanjenju zagađenja", rekao je Vesić i napomenuo da cu biti izdvojeno 34 miliona evra kako bi gradska preduzeća kupila nova vozila na gas.


On je najavio da će se, gde god je moguće, graditi toplovodni i gasni sistem i podsticati prelazak na ovakav sistem grejanja.


Naveo je da u odžačarskom sistemu u Beogradu ima 300.000 kotlarnica, a da će Grad uložiti 35 miliona evra za gašenje kotlarnica u javnim preduzećima.

 

Bonus video:

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media