SRBIJA NE MOŽE U EVROPSKU UNIJU NI AKO BI REŠILA KOSOVO! Vučić otkrio šokantne podatke o stanju u zemlji!
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

ozbiljno pitanje

SRBIJA NE MOŽE U EVROPSKU UNIJU NI AKO BI REŠILA KOSOVO! Vučić otkrio šokantne podatke o stanju u zemlji!

Prema njegovim rečima, baš niko od evropskih i američkih zvaničnika nije mogao da mu pruži bilo kakve garancije da će Srbija postati punopravna članica EU

Objavljeno:

Srbiji niko iz Brisela i Vašingtona neće i ne može da garantuje da će ući u Evropsku uniju čak i ako postigne kompromis sa Prištinom i ukoliko trajno reši kosovski spor!

-Ovo je iz Davosa poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u intervjuu za Juronjuz naglasio da je o ovoj temi vrlo otvoreno pričao sa američkim državnim sekretarima Majkom Pompeom i sa drugim zvaničnicima iz SAD i EU.

Prema njegovim rečima, baš niko od evropskih i američkih zvaničnika nije mogao da mu pruži bilo kakve garancije da će Srbija postati punopravna članica EU.

Čekamo odgovor

Vučić kaže da mu ni američki državni sekretar Pompeo nije dao pozitivan i precizan odgovor na ovo važno pitanje.

- Čak i danas o tome razgovaram ne samo sa mnogim evropskim zvaničnicima već i sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeo. I pitao sam ga otvoreno, ako postignemo sporazum sa Prištinom, ukoliko pronađemo kompromisno rešenje, da li će to bit idovoljno da se pridružimo EU. I niko, niko ni iz EU ni iz SAD, nije mogao da potvrdi da ćemo postati deo EU- rekao je Vučić, dodajući da to znači da Srbija mora da čeka na odluku i zaključak Brisela o tome da li uopšte žele da nas vide kao deo EU ili ne.

Šef srpske države naglašava da Beograd uprkos svemu tome ostaje na putu pridruživanja, iako je sve više razočaran evropskim projektom.

- Srbija nema puno entuzijazma, međutim, i dalje smo posvećeni putu ka EU jer ne vidimo pravu alternativu. Mi smo na tom putu već 20 godina. Mislim da, osim Turske, nijedna zemlja nije toliko dugo čekala. napominje predsednik Srbije.

On ne krije ogorčenje zbog činjenice da isti taj Zapad, koji nas toliko i tako uporno odbacuje, istovremeno zamera Srbiji na bliskim odnosima sa Rusijom i Kinom.

- Dosta mi je pridika i toga da mi svi sa Zapada govore o našoj saradnji sa Kinom i Rusijom, a onda vidim da se svi drugi sastaju sa Sijem Đinpingom i Putinom, i to često nego ja. Radite vi gospodo, svoj posao, vi ste suverene države, ali i Srbija je suverena država. Mi radimo sve što je najbolje za naš narod i za našu zemlju. Uvek otvoreno kažem Putinu da je EU naš strateški cilj, ali čak i ako nekada postanemo članica EU, mi nećemo prekinuti veze i odnose sa Moskvom i Pekingom- podvlači Vučić koji će se u petak sastati sa Ričardom Grenelom, specijalnim izazlanikom predsednika SAD Donalda Trampa za Kosovo.

Nema trgovine

Komentarišući sve ove navode, istoričar i analitičar Nemanja Starović kaže da mi zapravo možemo biti zahvalni zapadnim saveznicima koji su predsednik uVučiću rekli da za nas nema "evropskih garancija".

-Takve poruke samo učvršćuju Srbiju na kursu evrorealizma, koji podrazumeva spoznaju da prijem u EU zavisi manje od našeg delanja, a daleko više od političke volje država članica. Iako članstvo u EU predstavlja naš strateški cilj, ali i naše pravo kao demokratske države evropskog kontinenta , ne bismo tome smeli da podredimo ništa od naših vitalnih nacionalnih interesa dogle god nam stolica u EU izmiče poput pokretne mete- zaključuje Starović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.