TANJA FAJON: U medijima mržnja, zastrašivanje, laž, manipulacija...
Tanja Fajon, Foto: Beta / Miloš Miškov

UPOZORAVA

TANJA FAJON: U medijima mržnja, zastrašivanje, laž, manipulacija...

Očekujem da će vlasti ispuniti sporazume i uravnotežiti izveštavanje tokom izborne kampanje

Objavljeno:

Demokratija i sloboda medija ozbiljno su ugrožene, a govor mržnje i laži raste. Zabrinjava i najava smanjenja izbornog praga bez širokog političkog konsenzusa i javne rasprave. Moja želje, ipak, da u mom mandatu Srbija ostvari opipljive rezultate, te da se približi EU - napisala je u autorskom tekstu za NIN Tanja Fajon, predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju.

Tanja Fajon, između ostalog, navodi:

- Srbija se trenutno nalazi u teškoj situaciji oko opštih izbora i u nekoj vrsti političke krize. U EU nam kao glavna briga ostaju mediji. Činjenica je da su demokratija i sloboda medija ozbiljno ugroženi u ovoj zemlji, jer nacionalni kanali ne tretiraju sve političke stranke jednako, što je nedopustivo. A govor mržnje, laži, manipulacije, zastrašivanje, čak i od vodećih i uticajnih političara, raste u medijima i javnosti u ovoj zemlji, a to nije ono što u EU želimo videti. Vladajuće stranke moraju sprovesti preporuke za slobodne i poštene opšte izbore u ovoj godini.

Očekujem da će vlasti ispuniti sporazume i uravnotežiti izveštavanje tokom izborne kampanje. Žalim što je sada i preostali deo opozicije najavio bojkot izbora. A zabrinuta sam i zbog iznenadne najave smanjenja izbornog praga sa pet na tri procenta bez širokog političkog konsenzusa i javne rasprave. I to samo oko tri meseca pre izbora, što može da unese nepoverenje između političkih rivala i glasača. Promene se postižu dijalogom, a ne bojkotom dolazećih izbora, što govori da u državi nešto ozbiljno ne funkcioniše i zbog čega je pitanje budućnosti demokratije u Srbiji ozbiljno zabrinjavajuće.

Stoga bi sve parlamentarne stranke trebalo da imaju u vidu da ako žele da Srbija nastavi put ka evropskim integracijama, dijalogom u parlamentu mogu postići promene i nastaviti sprovoditi pozitivne reforme. Bitno je naglasiti da građani, a pogotovo mladi, treba da budu svesni svoje uloge u društvu. Demokratija znači vladavina naroda. Odnosno, radi se o političkom sistemu u kojem vlada narod. A da bi ti vlast bila legitimna, na izbore bi trebalo da izađe barem 40 odsto glasača, u suprotnom je to samo još formalna demokratija. Kako bi narod profitirao od reformi u procesu evropskih integracija, trebalo bi da zahteva od vlasti da se reforme sprovode - navodi se, između ostalog, u autorskom tekstu, koji je Tanja Fajon završila željom da u njenom mandatu "Srbija ostvari opipljive reziltate te da se približi EU i što pre postane deo EU porodice, a to će uspeti ako nastavi da sprovodi pozitivne reforme".

Bonus video:

(Espreso.co.rs / NIN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.