SRPSKA OPOZICIJA DOBILA NOVU OPOZICIJU! Ko stoji iza deklaracije SRBIJA 21 i koji su ciljevi ove grupacije?
Nije potrebno da formirate partiju, dovoljno je da napravite neku izbornu listu, Foto: Printscreen

nove podele

SRPSKA OPOZICIJA DOBILA NOVU OPOZICIJU! Ko stoji iza deklaracije SRBIJA 21 i koji su ciljevi ove grupacije?

Politički analitičar Zoran Stojiljković kaže da je trenutna politička situacija odugovlačenje s demokratizacijom izbornih uslova

Objavljeno:

Jedna grupa članova Demokratske i Socijaldemokratske stranke, zajedno sa članovima organizacije "Srbija 21" planiraju da se okupe i izađu na izbore.

Predsednik izvršnog odbora i poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojčić Kena, portparolka i poslanica DS Aleksandra Jerkov, poslanik i član DS Balša Božović, poslanica DS Nataša Vučković i bivši predsednik DS, danas predsednik Saveta za strateške politike Dragan Šutanovac, kao i članovi SDS, poslanik Marko Đurišić i potpredsednik SDS Nenad Konstantinović, zajedno sa ekipom iz "Srbije 21", osnivačem Bojanom Đurićem i Ivanom Andrićem sve su bliži odluci da ipak izađu na predstojeće parlamentarne izbore, iako su njihove stranke za bojkot.

Politički analitičar Zoran Stojiljković kaže da je trenutna politička situacija - odugovlačenje sa demokratizacijom izbornih uslova, i da ih da u minut do 12 u stvari deo marketinške kampanje vlasti, kako bi time dodatno pojačala linije podela unutar opozicije, na one koje su za bojkot jer smatraju da demokratskih izbora nema, a da onda treba da vode aktivnu kampanju u prilog bojkota čiji je cilj da iznude neke demokratske izbore u što ranijem periodu, a pod znakom pitanja je koliko oni to uspešno rade.

- S druge strane, naravno da je to okvir za one koji imaju drugačiju procenu, i koji to vide, pogotovo sa ovim spuštenim cenzusom na tri odsto kao mogućnost da se nađe u parlamentarnim klupama, što bi im inače teško pošlo za rukom. Onda se grupiše ta opcija, pogotovo što je njena kritika neaktivnog ili pasivnog bojkota do sada bila u velikoj meri legitimna - rekao je Stojiljković.

Kako kaže, naravno da je fokus na više puta cepanoj Demokratskoj stranci koja je najavila ujedinjenje i čija je matrica, odnosno vrh za bojkot.

- To će onda u toj stranci u kojoj nema zadovoljstva zbog jedinstva sa SZS, pogotovo zbog ujedinjenja sa programski dalekim Dverima ili ostati na nivou opozicije i pasivizacije, ili će se u nekom zadnjem trenutku formirati nešto što će ići na izbore, u ovom ili onom okviru. Nije potrebno da formirate partiju, dovoljno je da napravite neku izbornu listu, građansku inicijativu i da izađete na izbore. Tako su počeli mnogi, pa nije islljučeno da će i oni - rekao je Stojiljković za portal Direktno.

Međutim, članovi Demokratske stranke Balša Božović, Radoslav Milojčić Kena i Dragan Šutanovac tvrde drugačije.

- Jedinu informaciju koju imam je da grupa "1 od 5 miliona" izlazi na izbore u dogovoru sa svojim finansijerima koji sede u Savezu za Srbiju. Ovo prvi put čujem - rekao je Božović.

Milojčić je rekao da bi njihov izlazak na izbore voleli predsednik Srbije i predsednik SNS Aleksandar Vučić i predsednik SSP Dragan Đilas, jer, kako kaže, imaju cilj da ugase Demokratsku stranku.

- Prvi da bi on bio zastupnik evropske ideje, a drugi zbog nesposobnosti da napravi svoju stranku. Ja sam dete DS i nemam nameru da idem bilo gde - rekao je Milojčić.

Bivši predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac kaže da nikad nije čuo ništa od ovog.

- Nemam tu informaciju, a lično nisam zainteresovan da budem poslanik - rekao je Šutanovac.

Podsetimo, krajem prošle godine SRBIJA 21 je predstavila Deklaraciju o političkoj budućnosti moderne evropske Srbije, na skupu „Za evropsku Srbiju“ u beogradskom Sava centru.

Obavezali su se da će sve što budu činili u budućnosti počivati na snažnoj obavezi i posvećenosti postizanju tog cilja: Srbiji kao punopravnoj članici EU.

Na predstavljanju Deklaracije su govorili Miljana Jovanović i Nenad Konstantinović u ime SRBIJE 21, poslanice Nataša Vučković i Vesna Marjanović, Gordana Čomić, potpredsednica Narodne skupštine, Petar Miletić, član predsedništva PSG, Milan Antonijević (Fond za otvoreno društvo), Bojan Klačar (CeSID), poslanik Marko Đurišić i Dejan Ranđić (SRBIJA 21).

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.