IPAK NIŠTA OD BOJKOTA: Ovi političari iz opozicije izlaze na izbore!
Bojkot?, Foto: Filip Plavčić

TO BE OR NOT TO BE

IPAK NIŠTA OD BOJKOTA: Ovi političari iz opozicije izlaze na izbore!

Planiraju da se okupe i izađu na izbore

Objavljeno: 22.01.2020. 16:08h
  • 2

Predsednik izvršnog odbora i poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojčić Kena, portparolka i poslanica DS Aleksandra Jerkov, poslanik i član DS Balša Božović, poslanica DS Nataša Vučković i bivši predsednik DS, danas predsednik Saveta za strateške politike Dragan Šutanovac, kao i članovi SDS, poslanik Marko Đurišić i potpredsednik SDS Nenad Konstantinović, zajedno sa ekipom iz "Srbije 21", osnivačem Bojanom Đurićem i Ivanom Andrićem sve su bliži odluci da ipak izađu na predstojeće parlamentarne izbore, iako su njihove stranke za bojkot.

Politički analitičar Zoran Stojiljković kaže da je trenutna politička situacija - odugovlačenje sa demokratizacijom izbornih uslova, i da ih da u minut do 12 u stvari deo marketinške kampanje vlasti, kako bi time dodatno pojačala linije podela unutar opozicije, na one koje su za bojkot jer smatraju da demokratskih izbora nema, a da onda treba da vode aktivnu kampanju u prilog bojkota čiji je cilj da iznude neke demokratske izbore u što ranijem periodu, a pod znakom pitanja je koliko oni to uspešno rade.

- S druge strane, naravno da je to okvir za one koji imaju drugačiju procenu, i koji to vide, pogotovo sa ovim spuštenim cenzusom na tri odsto kao mogućnost da se nađe u parlamentarnim klupama, što bi im inače teško pošlo za rukom. Onda se grupiše ta opcija, pogotovo što je njena kritika neaktivnog ili pasivnog bojkota do sada bila u velikoj meri legitimna - rekao je Stojiljković.

Kako kaže, naravno da je fokus na više puta cepanoj Demokratskoj stranci koja je najavila ujedinjenje i čija je matrica, odnosno vrh za bojkot.

- To će onda u toj stranci u kojoj nema zadovoljstva zbog jedinstva sa SZS, pogotovo zbog ujedinjenja sa programski dalekim Dverima ili ostati na nivou opozicije i pasivizacije, ili će se u nekom zadnjem trenutku formirati nešto što će ići na izbore, u ovom ili onom okviru. Nije potrebno da formirate partiju, dovoljno je da napravite neku izbornu listu, građansku inicijativu i da izađete na izbore. Tako su počeli mnogi, pa nije islljučeno da će i oni - rekao je Stojiljković.

Međutim, članovi Demokratske stranke Balša Božović, Radoslav Milojčić Kena i Dragan Šutanovac tvrde drugačije.

Balša Božović
Balša Božovićfoto: Filip Plavčić

- Jedinu informaciju koju imam je da grupa ,,1 od 5 miliona" izlazi na izbore u dogovoru sa svojim finansijerima koji sede u Savezu za Srbiju. Ovo prvi put čujem - rekao je Božović za Direktno.

Milojčić je rekao da bi njihov izlazak na izbore voleli predsednik Srbije i predsednik SNS Aleksandar Vučić i predsednik SSP Dragan Đilas, jer, kako kaže, imaju cilj da ugase Demokratsku stranku.

- Prvi da bi on bio zastupnik evropske ideje, a drugi zbog nesposobnosti da napravi svoju stranku. Ja sam dete DS i nemam nameru da idem bilo gde - rekao je Milojčić.

Bivši predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac kaže za Direktno.rs da nikad nije čuo ništa od ovog.

- Nemam tu informaciju, a lično nisam zainteresovan da budem poslanik - rekao je Šutanovac.

Bonus video:

(Espreso.rs / Direktno.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media