OVDE SE NE ZNA KO PIJE, A KO PLAĆA: 1 od 5 miliona u ratu s celom opozicijom, PROZIVKE PLJUŠTE NA SVE STRANE
Protestna šetnja Pokreta 1 od 5 miliona, Foto: Sonja Spasić

situacija je napeta

OVDE SE NE ZNA KO PIJE, A KO PLAĆA: 1 od 5 miliona u ratu s celom opozicijom, PROZIVKE PLJUŠTE NA SVE STRANE

Janko Veselinović ogradio se od izjava pojedinih članova Pokreta koji su najavili izlazak na lokalne izbore 

Objavljeno: 22.01.2020. 20:00h

Članovi pokreta 1 od 5 miliona juče su za medije rekli, kako će ukoliko Stranka moderna Srbija i Nova stranka ne proglase bojkot i oni izaći na izbore. 

Janko Veselinović, član Saveza za Srbiju, strogo se ogradio od ovakvih izjava. 

- Neki ljudi koji su danas u ime #1od5miliona rekli da će izaći na izbore sigurno ne zastupaju ljude na protestima. Mene sigurno ne. Neka imenom i prezimenom kažu da oni žele na izbore. Neka ne govore u ime drugih jer je to teška zloupotreba - napisao je on na svom Tviter nalogu, no ovaj tvit nije blagonaklono dočekan.

Odmah je usledio komentar: 

- Nećemo dopustiti da se menjaju odela. Zar nismo u tome zajedno profesore? Znači li vaš odgovor da ćete dopustiti Živkoviću i Macuri da prekrše Sporazum? I to vi, koji ste vodili sastanke Bojkota?A sprečićete ih kako? - stoji na zvaničnom sajtu Pokreta 1 od 5 miliona. 

U komentarima je usledila žestoka rasprava. Neki su pitali kakav je smisao izlaska na izbore, neki su žalili trud i rad i napredak uložen u pokret, dok su drugi odlučno govorili kako su Macura i Živković potpuno nebitni, te kako o njima ne treba da ovisi odluka o tome da li će Pokret da bojkotuje izbore ili ne. 

U komentarima se navodi čak i to da su se neki koji su proglasili bojkot izbora "tajno pripremali za izlazak na iste".

Podsetimo, pripadnici Pokreta 1od5 miliona pozvali su medije i dali samoinicijativnu izjavu vezanu za bojkot izbora. No, sve izrečeno ostavlja više od hiljadu i pet upitnika iznad glave. Priča od bezmalo deset minuta mogla bi da se svede na jednu rečenicu "ako oni prekrše sporazum i mi ćemo", i to nas čini boljim.

A kako ih to čini boljim i šta je zapravo posredi možemo samo da naslućujemo...

Naime, kako može da se razume iz konteksta radi se o tome što Nova stranka i Stranka moderne Srbije i dalje nisu proglasile bojkot izbora, a potpisali su "Sporazum sa narodom". Pripadnici pokreta 1od5 miliona to smatraju izdajom sporazuma i izdajom naroda, pa su iz tog razloga istovremeno uputili i pretnju i obavest o budućoj akciji koja stvara konfuziju.

Naime, govornica je rekla kako će nakon izbora da blokiraju ulazak pripadnicima ovih stranaka u Skupštinu, ali i kako će oni da izađu na izbore ukoliko ove dve stranke ne proglase bojkot. Postavlja se pitanje zašto će istovremeno nekoga kažnjavati za odluku o ne izlasku na izbore, a istovremeno i sami uraditi nešto vredno kazne. Izaći na izbore.

- Sve što je obećao pokret 1 od 5 miliona nije ispunio. Kada smo letos rekli da ćemo blokirati rektorat i da ćemo do kraja isterati lažni doktorat Siniše Malog to smo i uradili - započinje govor pripadnica Pokreta 1od5 miliona, dodajući:

- Ukoliko ove dve stranke u roku od nedelju dana ne proglase bojkot izbora, pokret 1od5 miliona izaći će na izbore. Pošto neki pričaju da smo deca, da smo nesposobni, da smo nedorasli ovom zadatku hajde da se podsetimo nekih stvari - rekla je ona govoreći nadalje o akcijama ovog pokreta.

U principu ceo govor svodio se na pretnju dvema strankama i uceni, koja tako rečena pomalo zvuči i apsurdno "ako ne obustave pripreme za lokalne izbore i mi ćemo da izađemo na izbore".

- Ovo je poslednji korak da odbranimo sporazum sa narodom, jer smo mi obećali i ispunjavamo naša obećanja - odlučna je ona.

Ceo govor možete da poslušate u videu ispod:

Bonus video:

(Espreso.rs)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media