HAOS U SAVEZU ZA SRBIJU! DS traži - ili izbacite Boška ili mi odosmo! Nova žestoka svađa potresa opoziciju
Boško Obradović jena meti DS-a, Foto: Beta, Beta/Miloš Miškov, Stefan Kojić, Ana Paunković, Zorana Jevtić

RASPAD SISTEMA

HAOS U SAVEZU ZA SRBIJU! DS traži - ili izbacite Boška ili mi odosmo! Nova žestoka svađa potresa opoziciju

Nakon što je Mićunović bojkot nazvao besmislenim, te ga okarakterisao kao pasivan, dodajući i da ima opasnu crtu, Obradović ga je nazvao "jahačem popova i mučiteljem sa Golog otoka

Objavljeno:

Boško Obradović na meti je funkcionera Demokratske stranke otkako je izvređao osnivača ove partije Dragoljuba Mićunovića zbog njegovog stava i iznošenja istog u javnosti, a koji se tiče bojkota predstojećih izbora.

Demokrate traže da Dveri, na čelu sa Obradovićem, budu izbačeni iz Saveza za Srbiju, a ukoliko se to ne desi prete da bi oni mogli da napuste isti.

Nakon što je Mićunović bojkot nazvao besmislenim, te ga okarakterisao kao pasivan, dodajući i da ima opasnu crtu, Obradović ga je nazvao "jahačem popova i mučiteljem sa Golog otoka, koji sada tajno šuruje sa Aleksandrom Vučićem."

foto: Printscreen

- Bojkot ostaje besmislen od početka do kraja. On je pasivan i ima opasnu crtu. Ako ne učestvujete na izborima, vi ste van legalnih institucija, gde je ključan parlament. Ostaje i ono pitanje šta posle bojkota... - rekao je Mićunović u intervjuu za "Blic", što je Obradović jedva dočekao da se obruši na bivšeg predsednika DS.

Ova izjava podstakla je bes Obradovića, pa je na društvenoj mreži Tviter uputio nekoliko brutalnih uvreda na račun funkcionera DS-a.

foto: Beta/Branislav Božić

- Da li je moguće: od komuniste, 'jahanja popova' i Golog otoka, preko lažnog disidenta i dogovora sa Miloševićem, do večnog koristoljublja lažnog patrijarha demokratije i dila sa Vučićem? Najbolje da konačno sam izađe na izbore da vidimo koliku to podršku ima?! - napisao je Obradović.

Nije mnogo vremena trebalo da se ovim povodom oglasi poslanik Demokratske stranke Balša Božović, kako bi stao u odbranu stranačkog kolege i poručio da demokrate više ne smeju da budu u istoj političkoj organizaciji sa Dverima i zatražio hitnu reakciju stranke.

- Ovo je kap koja je prelila čašu. Demokratska stranka treba da zahteva da se Boško Obradović pod hitno izbaci iz SZS ili da Demokratska stranka odmah napusti isti! Odavno je trebalo ovo da rešimo. Sad je kraj - kategoričan je Božović, koga je podržala i poslanica DS Aleksandra Jerkov.

- O čoveku koji se borio za demokratiju u Srbiji kada se to plaćalo glavom ovako govori čovek koji podržava one koji su služili Hitleru. Možda bolje sa Mišom Vacićem i ostalim firerima da se udružiš, nekako više priliči. Očekujem hitnu reakciju - napisala je Jerkov.

No, tu se priča nije završila. Obradović je Božovića optužio kako je Vučićev saradnik, budući da je branio Mićunovića, pa mu on na to nije ostao dužan.

- Boško Obradović kaže da sam Vučićev saradnik jer sam branio prof. Mićunovića kojeg je brutalno izvređao smatrajući da nema pravo na svoje mišljenje! Što bi Umberto Eko rekao opisujući fašiste: “Drugačije mišljenje nazivaju izdajom...” To je sve što imam da kažem - napisao je on na Tviteru.

Onda su usledile i pretnje o tome kako će DS da napusti Savez za Srbiju, te kako to neće uticati na izglasani bojkot izbora.

- Bojkot je izglasan i tačka. To nije tema. Izbacivanje Boška Obradovića iz SzS je posledica njegovog negiranja slobode mišljenja kao osnovnog ljudskog prava. Nije mu prvi put. Demokratska može da bojkotuje izbore i sama ukoliko SZS izabere Dveri umesto DS - napisao je Balša Božović.

Poslanica DS Nataša Vučković, takođe se oglasila ovim povodom. Ona je rekla kako bi reakcija trebala da usledi od strane Glavnog odbora i Predsedništva stranke.

foto: Beta

- Izjava Boška Obradovića dokazuje da DS i Obradović nemaju šta da rade zajedno u politici i dalje delovanje DS u SZS se pokazuje kao više nego upitno. Kakvu vrstu političke borbe DS može da vodi sa Obradoviću sličnim ljudima. Očekujem da će pritisak iz reda članstva i GO DS biti takav da će Predsedništvo morati da ima oštru političku reakciju - naglašava Vučkovićeva.

Lider DS Zoran Lutovac, na drugoj strani, prema oceni mnogih imao je prilično "mlaku" reakciju na Obradovićeve uvrede. No, on je kritikovao svoje stranačke kolege zbog istupa.

- Najoštrije osuđujem neprimeren nivo komunikacije Boška Obradovića. To nije u skladu sa ciljem zbog kog smo formirali Savez: normalizacija Srbije. Vređanjem Mićunovića uvredili ste sve demokrate. Molim sve u opoziciji da prestanemo da se bavimo jedni drugima i da se okrenemo borbi protiv autokratije - naglasio je Lutovac, pojasnivši da se ova kritika odnosi i na njegove stranačke saborce.

Ipak, Božović tvrdi kako je od Lutovca dobio podršku.

Dragan Đilas se nije oglašavao.

foto: Aleksandar Stojanović

Analitičar Nebojša Krstić u izjavi za medije prokomentarisao je novonastali sukob unutar Saveza za Srbiju. Po njegovom mišljenju Demokratska stranka neće da napusti Savez.

foto: Beta

- Skandal sa vulgarnim vređanjem profesora Mićunovića od strane Obradovića završiće se uz par protestnih tvitova pojedinaca iz DS, ali će taj sramni i protivpravni savez opstati kao dokaz da DS danas vode nikogovići, licemeri i kukavice koje zaslužuju sve ono što im se dešava poslednjih godina - zaključuje Krstić.

Saša Paunović na neki način iskritikovao je DS, i to što se oglašavaju pojedinci, koji se prema njegovom mišljenju profilišu kao pojedinci, a ne kao integralni deo stranke.

foto: Filip Plavčić

- Najbolje je to što o DS po svim medijima u ime DS govore članovi DS koji dokazano predstavljaju jedino sebe. Dokazano, jer su izgubili izbore u DS i u poslednje dve godine još tri puta izgubili na glasanju u GO DS. Dirljiva briga svih medija o manjinskom mišljenju u DS - napisao je on na svom Tviter profilu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.