MARTINOVIĆ KAŽE DA CENZUS OD 3 ODSTO ŠTETI SNS-U, KENA POZIVA DS DA IZAĐE IZ SZS: Hvataju se pozicije pred izbore
Aleksandar Martinović, Foto: Filip Plavčić

reagovanje

MARTINOVIĆ KAŽE DA CENZUS OD 3 ODSTO ŠTETI SNS-U, KENA POZIVA DS DA IZAĐE IZ SZS: Hvataju se pozicije pred izbore

Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije potvrdila je da će ta stranka izaći na izbore

Objavljeno: 08:05h

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović rekao je da predlozi zakonskih izmena koji su danas proslednji Skupštini a predviđaju smanjenje cenzusa na tri odsto, štete isključivo SNS-u kao najvećoj parlamentarnoj stranci, ali da će na taj način politika da se vrati u parlament.

Martinović je u emisiji "Uputnika" na RTS kazao da se tako povećava reprezentativnost skupštine i moći će da se čuju mišljenja koja se inače ne bi čula.

- Mi smo se rukovodili državnim interesima i da o svemu razgovaramo u parlamentu. Ne da lomimo saobraćajne znake i upadamo u Skupštinu, već da civilizovano i kulturno debatujemo u skupštini - rekao je Martinović.

Prema njegovim rečima, izmene zakona sprečiće i zloupotrebu nacionalnih manjina.

- Odluku da li je neka stranka, stranka nacionalne manjine, donosiće RIK na osnovu rešenja Saveta odgovarajuće manjine, tako da neće biti lažnih Roma, Vlaha, Bugara... Izmene se odnose i na republičke i na lokalne, ali i na pokrajinske izbore, o čemu će odluku doneti skupština Pokrajine tokom februara - rekao je Martinović.

On je izrazio sumnju o tome da li će opozicija bojkotovati izbore.

- Videli ste saopštenje '1 od 5 miliona'. Ta deca ne govore u svoje već u ime Dragana Đilasa. On je jedino uspeo da namagarči Demokratsku stranku - rekao je Martinović i dodao da će nakon izbora parlament ostati politička institucija u kojoj se na civilizovan način raspravlja o važnim pitanjima.

Poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojičić ocenio je da su predložene izmene zakona "volja Aleksandra Vučića", kao i da se sa njima ne slažu evropski parlamentarci i da se donose bez javne rasprave.

foto: Marina Lopičić

- Ovaj zakon je šarena laža da ne bi smo govorili o aferama - tvrdi on.

Govoreći o bojkotu izbora, rekao da je protiv toga i smatra da je ta odluka pogrešna.

- Ohrabrujem rukovodstvo DS-a da izađe iz anti-evropskog Saveza za Srbiju jer ono gde su Mlađen Đorđević i Boško Obradovoć sa Dverima sigurno nije evropska perspektiva. DS treba da oformi jednu evropsku grupaciju sa SDS, Novom strankom i svima onima koji dele mišljenje, program, ideologiju i viziju DS koje baštini 30 godina - rekao je Milojičić.

Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije potvrdila je da će ta stranka izaći na izbore i ocenila da će predložene zakonske izmene podržati "ukoliko je predlog korektan".

foto: Filip Plavčić

- Mi podržavamo spuštanje cenzusa jer je to potreba društva - rekla je ona i navela da će izmene olakšati učešće nekih političkih subjekata na lokalu i pomoći nekim strankama i grupama građana da se čuje njihovo mišljenje u parlamentu.

Ona je kazala da "podržava omladinu SzS - '1 od 5 miliona'" da izađu na izbore.

- Poručujem kolegama da se ne kriju iza dece '1 od 5 miliona' i da ne napadaju drugu opoziciju koja će pre poslušati svoje članove nego lidere nekih organizacija - rekla je Macura.

Predstavnik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski rekao je da će izmene zakona pomoći da pojedine stranke na lokalu lakše izađu samostalno.

Prema njegovim rečima lider te stranke Aleksandar Vulin i lider SNS Aleksandar Vučić već su se dogovorili da pokret socijalista na predstojećim izborima nastupi u koaliciji sa SNS.

- Očekujem da nakon izbora parlament još više radi, da dostignemo još veću ekonomsku stabilnost, vojnu jačinu i snagu, rešavanje određenih pitanja - rekao je Komlenski.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.