ZNAO JE DA SRBIMA SEKU GLAVE! Isplivala NOVA SAZNANJA o kontaktima sa Sulejmanijem!
Foto: Pritnscreen

otkriveno

ZNAO JE DA SRBIMA SEKU GLAVE! Isplivala NOVA SAZNANJA o kontaktima sa Sulejmanijem!

Sagovornik tvrdi da je Sulejmani bio uključen i u opremanje mudžahedina na području odgovornosti Džaferovića, gde im je dopremao oružje preko Hrvatske, a deo tog arsenala ostajao je kod Hrvata

Objavljeno: 10:06h

Iranski general Kasem Sulejmani boravio je u BiH u više navrata od 1993. do 1995. godine, i to najčešće u širem području Zenice, gde je delovao ozloglašeni odred El mudžahedin, koji se nalazio u zoni odgovornosti Šefika Džaferovića, aktuelnog bošnjačkog člana Predsedništva BiH.

foto: Pritnscreen

To tvrde sagovornici "Novosti", i dodaju da je Džaferović, kao ratni šef ili načelnik Centra službi bezbednosti Zenice, bio upoznat sa delovanjem iranskog generala koga su nedavno u Iraku iz drona ubili Amerikanci i s masovnim ratnim zločinima islamskih ekstremista nad Srbima.

- U zoni odgovornosti Džaferovića, za vreme rata mudžahedini su počinili monstruozne zločine nad Srbima. Odsečeno je na stotine glava srpskih zarobljenika, i to su najmasovnija ritualna ubistva na svetu - kaže, za "Novosti", Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv radikalnog islama.

On dodaje da je Džaferović kao šef bezbednosnih službi znao za sve zločine i da je imao dostupne transkripte razgovora mudžahedina, ali da nije reagovao kako bi sprečio zločine nad Srbima u Vozući.

- Sulejmani je tokom čitavog rata na području srednje Bosne dolazio i obučavao mudžahedine, ali i odlazio u Sarajevo i obučavao pripadnike tajne službe Alije Izetbegovića AID - ističe Galijašević.

Sagovornik tvrdi da je Sulejmani bio uključen i u opremanje mudžahedina na području odgovornosti Džaferovića, gde im je dopremao oružje preko Hrvatske, a deo tog arsenala ostajao je kod Hrvata.

- Džaferović je posle rata odmah prebačen u AID za generalnog sekretara i imao je uvid u sva ratna dokumenta iz svoje zone delovanja i ostalih, i mogao je sa njima da radi šta hoće. Iako se na suđenjima generalima tzv. Armije BiH spominjalo njegovo ime, nikada nije bio optužen za ratni zločin, što je veliki propust pravosuđa u Hagu, ali bi se dalo diskutovati o tome da li je i nameran - ističe Galijašević.

Da je Sulejmani imao BiH u fokusu, govore i dokumenti Kongresa SAD, koji u svojoj rezoluciji od 9. januara ove godine navodi da je iranski general nameravo da izvede napade na ambasade SAD u Bagdadu, u Iraku, kao i da je planirao napade u Nemačkoj, BiH, Bugarskoj, Keniji, Bahreinu, Turskoj...

Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u Parlamentu BiH, kaže da je Republika Srpska svesna toga ko predstavlja Bošnjake u Predsedništvu BiH i da je zanimljivo kako je svet bio licemeran, žmureći na zločine nad Srbima za vreme rata i na ukazivanje na radikalni islam, a da se sada, kada je ovo postao globalni problem, vraća priča i na BiH.

Kostadin Vasić, član Odbora za bezbednost Narodne skupštine RS, kaže, za "Novosti", da je ista matrica kod svih ratnih kadrova SDA.

- Sve linije SDA su bile povezane sa Iranom i ekstremnim islamistima.

Podsetimo, "Novosti" su od diplomatskih izvora u Sarajevu dobile informaciju da se Džaferović susreo sa Sulejmanijem 1994. Jedan od najmoćnijih ljudi Bliskog istoka već 1992. godine je imao u Armiji BiH 20 svojih specijalca, a kasnije je dodatno angažovao još pripadnika Iranske nacionalne grade, koji su bili stacionirani u Kaknju, Visokom, Zenici, Fojnici i na Igmanu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.