VUČIĆ OTKRIO NOVE INFORMACIJE O BOJKOTU: Kako će opozicija reagovati?
Vučić je rekao da nikakva posebna argumentacija koja "brani" spuštanje cenzusa, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

dijalog

VUČIĆ OTKRIO NOVE INFORMACIJE O BOJKOTU: Kako će opozicija reagovati?

Predsednik je rekao da je on mislio da je dijalog sa opozicijom vođen da bi oni učestvovali na izborima

Objavljeno:

Svi u Srbiji su saglasni da treba sniziti izborni cenzus i svi srećni zbog tog predloga, osim ljudi u SNS, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Svoje stranačke drugove u to mora da ubedi, a ne one druge, koji, kaže, misleći na SzS, i onako ne učestvuju na izborima.

Vučić je rekao da nikakva posebna argumentacija koja "brani" spuštanje cenzusa nije potrebna, budući da ni u jednom udžbeniku ne piše da je to na štetu opozicije, naprotiv.

Predsednik je rekao da je on mislio da je dijalog sa opozicijom vođen da bi oni učestvovali na izborima, a oni su, primećuje, u stvari vodili dijalog da bi mi bili budale.

"Ok, mi smo budale, vi ste pametni i ne učestvujete na izborima. Pustite ljude koji učestvuju na izborima, koji će, saglasno potrebama, da određuju izborne uslove".

Vučić podseća da su već promenjena tri izborna zakona koje su oni tražili da budu promenjeni, a to su Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o javnim preduzećima i Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Svi ti zakoni se suštinski mnogo više odnose na izbore, nego to da li će biti cenzus smanjen sa pet na tri odsto, dodao je Vučić.

Kaže da je suština to da je njima jasno da od bojkota nema ništa i da će biti više stranaka koje će da čuvaju svoju poziciju u parlamentu, umesto da upadaju sa testerama na RTS.

Vucić kaže da ni u jednom udžbeniku ne piše da se smanjivanjem cenzusa otežava opoziciji, već upravo da se olakšava manjim strankama da uđu u parlamenti i da će zbog toga SNS imati 110 ili 120 ili 130 mandata umesto 140 ili 150 poslanika u parlamentu.

Na podsećanje novinara da je Savezni ustavni sud u Nemačkoj 2014, dva meseca pred izbore, rekao da cenzus ne sme da bude ni tri odsto, kako bi bila veća reprezentativnost građana u parlamentu i to je tada bilo kvalifikovano kao demokratska odluka, rekao je da je to svakome jasno i u Srbiji, osim zlonamernim ljudima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.