NATO STAO U ODBRANU ĐOKOVIĆA! Jelena MILIĆ najstrašnije ISPROZIVALA ALBANCE i podsetila na SLAVNU SRPSKU ISTORIJU!
Solunci - srpski ratnici, u brdima i bodreći svoje saborce i sebe svirali su koračnicu Binickog, nadajući se da će završiti što brže svoju časnu bitku, Foto: Printscreen

neverovatno

NATO STAO U ODBRANU ĐOKOVIĆA! Jelena MILIĆ najstrašnije ISPROZIVALA ALBANCE i podsetila na SLAVNU SRPSKU ISTORIJU!

CEAS je podsetio i domaću, kosovsku i svetsku javnost da je popularni ''Marš na Drinu'', koji Cana pominje, a koji su pevali srpski teniseri nakon pobede, napisan odmah nakon bitke na planini Cer

Objavljeno:

Centar za evroatlantske studije (CEAS) na čijem se čelu nalazi Jelena Milić najoštrije je osudio uvrede koje je Novaku Đokoviću i srpskom teniskom timu uputio ambasador Kosova u Bugarskoj Edon Cana zbog toga kako su i uz koje pesme proslavili pobedu na ATP Kupu, a prištinske vlasti pozvao je da se izjasne o objavi Cane, koju je nazvao skandaloznom.

CEAS u navodi da bi bilo interesantno da Cana odredi da li i sve druge koji ne priznaju Kosovo, pa i one koji ga priznaju ali prepoznaju sve specifičnosti i podstiču dijalog, smatra primitivnima, zaostalima, nacionalistima i šovinistima.

Imajući u vidu da je Cana na svom tviter nalogu potpisan kao ambasador, CEAS smatra da bi trebalo srpsko Ministarstvo spoljnih poslova, ali i nadležne institucije međunarodne zajednice i diplomatska predstavništva hitno da zatraže izjašnjavanje prištinskih vlasti o ovoj, kako navodi CEAS, skandaloznoj objavi.

Pevanjem pesama 'Marš na Drinu' i 'Vidovdan' u kojima nema nikakvih eksplicitnih poziva na nasilje ili širenja etničke mržnje, srpski asovi koji sa ratovima devedesetih nikakve veze nemaju nisu uradili ništa neprimereno osim što su pesmama koje simbolizuju zajedništvo i značaj kolektivnog identiteta slavili trijumf zajedništva i izneli svoje eventualne političke stavove o jednom složenom pitanju kakvo je status Kosova, a koje ni više od pola zemalja UN ne priznaje'', navodi CEAS.

CEAS je podsetio i domaću, kosovsku i svetsku javnost da je popularni ''Marš na Drinu'', koji Cana pominje, a koji su pevali srpski teniseri nakon pobede, napisan odmah nakon bitke na planini Cer, početkom Prvog svetskog rata, kada je malobrojna srpska vojska odnela neverovatnu pobedu nad austrougarskom silom.

CEAS podseća i da je u toj bici 1914. poginuo i komandant Miloje Stojanović Brka koji je predvodio čuveni Gvozdeni puk, a ugledni srpski kompozitor Stanislav Binički je, oduševljen hrabrošću ovog junaka i njegovoj položenoj žrtvi, posvetio njemu predivnu kompoziciju. Kasnije, Solunci - srpski ratnici, u brdima i bodreći svoje saborce i sebe svirali su koračnicu Binickog, nadajući se da će završiti što brže svoju časnu bitku.

''Marš na Drinu'' je bila njihova pesma, navodi CEAS, koji u saopštenju podseća na zloupotrebu tih značajnih srpskih pesama za Srbiju i srpsku istoriju tokom ratova devedesetih, ali takođe naglasava da se i dalje, kada je reč o Kosovu, ništa ne zna o sudbini 1. 500 pobijenih Srba i drugih ne Albanaca tokom rata na Kosovu, kao i da niko zbog toga nije osuđen.

Cana je na svom tviter nalogu na kome je potpisan kao ambasador, što CEAS smatra i zvaničnim stavom Ministarstva spoljnih poslova privremenih institucija u Prištini, napisao da je "srpski tim posle vojnog marša (''Marša na Drinu'') nastavio sa Kosovom (pevanjem ''Vidovdana''), te da mogu da budu pobednici ATP turnira, ali “da i dalje ostaju primitivni, zaostali i obični balkanski nacionalisti i šovinisti".

On je naveo da "nije slučajno što je Novak Djoković najmanje omiljen teniski šampion u istoriji".

BONUS VIDEO:

JEZIVA MAGLA SE SPUSTILA NA VOJVODINU: Ne vidi se prst pred okom, RHMZ izdao upozorenje za ove delove Srbije (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Kosovo Onlajn)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.