UČENIKE OSMOG RAZREDA OČEKUJU VELIKE PROMENE! Šarčević objasnio nove okolnosti
Mladen Šarčević, Foto: Nebojša Mandić

noviteti

UČENIKE OSMOG RAZREDA OČEKUJU VELIKE PROMENE! Šarčević objasnio nove okolnosti

Prema njegovim rečima, ministarstvo planira ove i sledeće godine nabavku 40.000 kompjutera za škole

Objavljeno: 07:47h

Učenici osmog razreda će krajem marta raditi probni test male mature digitalno, na računaru, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević i dodaje da je to predviđeno za sve osmake čije su škole opremljene za to, dok će ostali taj test raditi kao i dosad.

- To će ujedno biti i svojevrsni trening, s obzirom na to da će za dve godine svi učesnici završnih razreda u Srbiji malu maturu polagati digitalno, deo novog modela polaganja male mature već je u pripremi - rekao je Šarčević za "Kurir".

Ove godine osmaci će završni ispit polagati kao i dosad, rešavanjem zadataka iz matematike, srpskog i kombinovanog testa, ali u narednim godinama će i tu doći do promena, dodaje on.

Kombinovani test će, kako objašnjava, najverovatnije zameniti PISA zadaci.

Prema njegovim rečima, ministarstvo planira ove i sledeće godine nabavku 40.000 kompjutera za škole.

Šarčević najavljuje da će se ove godine pregledanje testova raditi takođe digitalno te da će urađeni testovi obezbeđenim kombijima stizati u školske uprave gde će se skenirati pomoću specijalnog softvera koji je u izradi, a zatim će biti poslati u skening centar u Beograd na pregledanje.

Kaže i da se radi na novinama u štampanju testova, kao i da se zadaci više neće štampati u komercijalnim štamparijama.

- Imaćemo novu štamparju u Fabrisovoj ulici gde se nalaze Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, a u kojoj će se štampati završniti ispiti. U pitanju je bezbedna štamparija koja će biti pod odličnim nadzorom - zaključio je Ssarčević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.