AKO BI IRAN GAĐAO SRBIJU, SVI BI BEŽALI U OVE GRADOVE: Rakete Teherana dobacuju DO OVE LINIJE! (MAPA)
Ako pogledamo kartu dometa ovih raketa, ispada da Šahab 3 može da dobaci čak do Srbije... Ali ne cele, Foto: Printscreen/Google Maps, Printscreen/Twitter, Ilustracija/Espreso.co.rs, Defence Inteligence Agency

šbbkbb

AKO BI IRAN GAĐAO SRBIJU, SVI BI BEŽALI U OVE GRADOVE: Rakete Teherana dobacuju DO OVE LINIJE! (MAPA)

Izvukoše se Mačvani, mogu li Iranci da dobace do Užica

Objavljeno:
Dejan Katalina

Iranske snage gađale su balističkim raketama baze američkih trupa u znak odmazde zbog ubistva njihovog najmoćnijeg generala Kasima Sulejmanija. Svi su čekali kakav će biti novi odgovor Amerikanaca, ali, na sreću, do toga još nije došlo.

Međutim, to nije sprečilo "mračnjake", specijalno one u medijima, da počnu da spekulišu kakav bi to potencijalni sukob mogao biti, odnosno ko raspolaže sa kakvim naoružanjem. O američkoj vojnoj snazi smo pisali juče, a i na to ne treba trošiti previše reči. Ali, sa čime raspolažu Iranci?

Iranska vojska broji približno 523.000 pripadnika, procenili su stručnjaci sa Međunarodnog instituta za strateške studije, organizacije sa sedištem u Velikoj Britaniji.

U tu brojku ulazi 350.000 regularnih vojnika i bar 150.000 pripadnika islamske Revolucionarne garde (IRGC).

U gardi služi i oko 20.000 pripadnika mornarice, a njihov zadatak je da patrolnim čamcima obezbeđuju Ormuski moreuz, strateški važan tesnac za trgovinu naftom.

Iranski raketni sistemi predstavljaju okosnicu njihove vojne snage, iako imaju slabije vojno vazduhoplovstvo od rivala poput Izraela i Saudijske Arabije.

foto: Printscreen

Ministarstvo odbrane SAD opisuje iransku raketnu moć kao najveću na Bliskom istoku. Imaju uglavnom rakete manjeg i srednjeg dometa.

Ipak razvoj programa raketa dugog dometa stopiran je u okviru Nuklearnog sporazuma, koji je Iran potpisao sa velikim silama, smatraju u organizaciji Kraljevski ujedinjeni institut.

U svakom slučaju, mnogi ciljevi u Saudijskoj Arabiji i Zalivu, kao i u Izraelu, već ulaze u domet iranskih raketa i postaju potencijalne mete.

U maju prošle godine Amerikanci su dopremili protivraketni sistem Patriot na Bliski istok kada su porasle napetosti u odnosima sa Iranom.

Taj sistem može da deluje protiv balističkih raketa, krstarećih raketa i naprednih aviona.

foto: Printscreen

Očigledno ne uvek, kao što se dalo primetiti nedavno.

Pošto svaki ozbiljan ratni sukob ima i nešto neozbiljno u sebi, ono što se zove crni humor, tako je karta vezana za domet iranskih balističkih raketa, naročito tipa Šahab izazvala najrazličitije komentare.

Ako pogledamo kartu dometa ovih raketa, ispada da Šahab 3 može da dobaci čak do Srbije... Ali ne cele.

foto: Printscreen

Prema karti, izvan dometa najdalekometnije iranske rakete ostaje cela Vojvodina, kao i Mačva, a sporićemo se oko toga da li je, po karti, prestonica Srbije bezbedna ili nije, kao i da li Iranci mogu da dobace do Užica.

Ovi gradovi su sigurni:

- Novi Sad

- Šabac

- Loznica

- Subotica

- Ruma

- Sremska Mitrovica

- Zrenjanin

- Valjevo

A ovi su u dometu:

- Beograd

- Niš

- Vranje

- Užice

- Čačak

- Požega

- Pirot

- Novi Pazar

Uostalom, evo karte, pa sami uporedite.

foto: Printscreen/Google Maps, Printscreen/Twitter, Ilustracija/Espreso.co.rs, Defence Inteligence Agency
foto: Printscreen

BONUS VIDEO:

NAJGORI MOMENAT ZA JURENJE PARKING MESTA! Čim je skrenuo, odmah je nagrabusio! (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.