VUČIĆ: Zalažem se za kompromis da SPC u Crnoj Gori prilikom registrovanja zadrži u nazivu - SRPSKA
Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen/TV Pink

Kompromis!

VUČIĆ: Zalažem se za kompromis da SPC u Crnoj Gori prilikom registrovanja zadrži u nazivu - SRPSKA

Vučić je nakon otvaranja gasovoda Turski tok u Istambulu za televiziju Pink rekao da je na tu temu "sve što je imao da kaže već rekao, kao i da se nada da kada budu pravljeni kompromisi i dogovori da to neće biti nauštrb interesa srpskog naroda i srpske crkve"

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da neće da komentariše navode u medijima da prema novom crnogorskom zakonu o slobodi veroispovesti, Srpska pravoslavna crkva (SPC), da bi se registrovala "treba da podnese matični broj ili potpis Svetog Save", kao i da će ostaviti da se takvim tumačenjima "bave tabloidi zato što je situacija isuviše ozbiljna da bi o dešavanjima u Crnoj Gori na takav način govorio predsednik Srbije".

Vučić je nakon otvaranja gasovoda Turski tok u Istambulu za televiziju Pink rekao da je na tu temu "sve što je imao da kaže već rekao, kao i da se nada da kada budu pravljeni kompromisi i dogovori da to neće biti nauštrb interesa srpskog naroda i srpske crkve".

Vučić je rekao da se spekuliše oko promena imena Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori tako da se prilikom registracije po novom zakonu izbaci reč "srpska" a da se umesto toga koriste izrazi "pravoslavna crkva" ili "mitropolija", kao i da se on zalaže da se u nazivu Srpske pravoslavne crkve kao verske zajednice zadrži reč "srpska".

- Nisam siguran i želim da se nadam da će u tom kompromisu učestvovati naše crkve i manastiri, ali pod okriljem srpske crkve (SPC). Ne bih prikupljao lake političke poene (da komentariše traženje matičnog broja Svetog Save), predsednik sam Srbije i bolje da to ostavim tabloidima. Suviše je ozbiljna situacija da bih mogao tako da odgovaram. Nadam se da će se sve završiti mirno - rekao je Vučić.

Na pitanje da prokomentariše izbore u Hrvatskoj Vučić je odgovorio da je novoizabranom predsedniku Zoranu Milanoviću čestitao i da želi da sa Hrvatskom gradi dobre odnose.

- Mi ćemo morati da imamo suštinski bolje odnose sa Hrvatskom i sa Hrvatima. Vrlo smo otvoreni za saradnju sa Hrvatskom, saradnja je neophodna ako želimo da opstanemo na našim prostorima i da zaustavimo odliv ljudi. Njihov (odliv ljudi) još je proporcionalno veći nego naš, ali naš je užasno velik - kazao je Vučić i dodao da će Srbija pozdraviti svako poboljšanje u odnosu prema Srbima koji žive u Hrvatskoj.

Vučić je rekao i da nije siguran koliko će poboljšanje odnosa sa Hrvatskom biti moguće u mandatu novog predsednika te zemlje, s obzirom na to da je "mali broj državnika koji su Srbiju nazvali šakom jada", kao što se to desilo u predizbornom duelu Zorana Milanovića i bivše predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Na pitanje da prokomentariše izjavu lidera Narodne stranke Vuka Jeremića da će "razmontirati naprednjačke strukture u BIA", Vučić je odgovorio da "neće taj ništa da razmontira niti da montira, niti bilo šta da uradi".

- Možda iz neke ambasade stignu još neke pare da otputuje do Njujorka. On će natstaviti lepo da živi a gradjani će još lepše da žive bez njega. Tamo (u BIA) rade profesionalci, dobri ljudi koji rade za bezbednost države. Svako govori u granicama svoje pokvarenosti - kazao je Vučić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.