KUBUROVIĆ: Sud za OVK je samo FARSA da bi se zamaglili zločini na Kosovu, počinjeni na Srbima!
Nela Kuburović, Foto: Beta/Emil Vas

o ratnim zločinima

KUBUROVIĆ: Sud za OVK je samo FARSA da bi se zamaglili zločini na Kosovu, počinjeni na Srbima!

Ona sumnja da će optužnice biti podignute protiv visokopozicioniranih funkcionera OVK, poput Haradinaja, Tačija ili Limaja.

Objavljeno:

Ministarka pravde Nela Kuburović smatra da su nagoveštaji o optužnicama i pokretanju postupaka pred Sudom za zločine OVK samo farsa, da bi se zamaglili zločini koji su na Kosovu počinjeni nad Srbina i drugim nealbanskim stanovništvom.

I u slučaju da optužnice budu podignute, ističe Kuburović za Politiku, sumnja da će to biti protiv nekadašnjih visokopozicioniranih funkcionera OVK, poput Haradinaja, Tačija ili Limaja.

Ona podseća da se optužnice najavljuju još od 2017. i da ih još nema.

Iako će u tom sudu raditi sudije stranci, to nije međunarodni sud, već suda koji je formiran u skladu sa s ustavom takozvanog Kosova i koji primenjuje kosovske zakone, rekla je Kuburović i istakla da je Srbija spremna na saradnju, ako postoji makar i najmanja mogućnost da se procesuiraju oni koji su ubili na stotine žena i dece, mučili, silovali i proganjali srpski narod.

Na pitanje na koji način Srbija štiti prava svojih državljana optuženih za ratne zločine pred sudovima u regionu, ona kaže da Ministarstvo pravde vodi spiskove osoba optuženih i osuđenih za ratne zločine u Hrvatskoj, kako bi se izbegla hapšenja naših državljana.

Međutim, Kuburović navodi da Hrvatska često ne šalje potpune podatke, tako da u tom smislu nemamo preciznu informaciju da li se vodi predistražni postupak ili je podignuta optužnica protiv nekog iz Srbije.

Pored toga, ukazuje, Hrvatska sudi u odsustvu, što kod nas nije slučaj.

- Srbija ima jako dobru saradnju sa BiH kada je reč o ratnim zločinima, preuzimaju se optužnice sa obe strane, tako da zamerke koje često čujemo od Bramerca, da ne postoji regionalna saradnja, nisu tačne - rekla je Kuburović.

Na pitanje koliko je novca prikupljeno od oportuniteta, ministarka navodi da je na četiri sprovedana konkursa do sada, 1,6 milijardi dinara raspoređeno na 450 projekata, među kojima su škole, vrtići, bolnice, domovi zdravlja, gerontološki centri, biblioteke, kulturni centri, manastiri...

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.