KLJUČNA PORUKA SA VUČIĆEVOG ISTORIJSKOG GOVORA: Moramo čuvati naš narod u Crnoj Gori
Foto: Printscreen

OBRATIO SE NACIJI

KLJUČNA PORUKA SA VUČIĆEVOG ISTORIJSKOG GOVORA: Moramo čuvati naš narod u Crnoj Gori

Predsednik se jutros sastao sa Patrijarhom Irinejem

Objavljeno: 20:58h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se jutros sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom, sa kojim je razgovarao o situaciju u Crnoj Gori.

Vučić je na sastanak u Patrijaršiji stigao u 7.30 sati, a razgovorima prisustvuju i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković i vladika Stefan.

Vučić je s patrijarhom razgovarao o situaciji u Crnoj Gori nastaloj posle usvajanja u toj zemlji spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Predsednik se javnosti obraća u zgradi Generalnog sekretarijata Republike Srbije.

- Razgovarao sam sa patrijarhom srpskim Irinejem o svim pitanjima od interesa za našu zemlju, o Hramu Svetog Save... Patrijarh se zanimao za ekonomsku situaciju, ali ono što smo posebno razmatrali jeste situacija o regionu, naročito sve ono što se zbivalo posle usvajanja već čuvenog Zakona o verskim slobodama u Crnoj Gori i to ne zato što je bilo ko od nas imao želju da se meša u unutrašnje stvari neke druge države već zato što su tim zakonom direktno pogođeni interesi srpskog naroda - rekao je Vučić na početku obraćanja javnosti posle jutrošnjeg sastanka u Patrijaršiji - rekao je Vučić.

- Zarad građana Srbije koji to ne znaju u Crnoj Gori po zvaničnom popisu živi 28,73 odsto Srba i nepunih 45 odsto Crnogoraca - rekao je Vučić dodajući da je namera očigledna i to dela režima u Podgorici da 2021. taj procenat Srba bude dramatično niži.

Vučić je dodao i da se srpski jezik u Crnoj Gori ne uči, da je Sveti Sava mačem i ognjem pokorio Crnu Goru...

Osvrnuo se i na reči crnogorski premijera Duška Markovića koji je nazvao necivilizacijskim atakom skup sportskog kluba Crvene zvezde ispred ambasade Crne Gore u Beogradu, a odnos vlasti Srbije prema tom događaju i paljenju državne zastave Crne Gore Marković je ocijenio zaprepašćujućim.

Vučić je rekao kako su policajci štitili ambasadu, te kako nije istina kako je Beograd organizovao ovakve proteste.

- Kako vas nije sramota lažovi jedni. Rekli ste kako to organizuje naš narod, Beograd, da biste slomili kičmu Srbije. Čujem da ste se žalili NATO-u. Da nećete da nas bombardujete? Mi smo osudili paljenje zastave. Niste pomenuli to da su to isto veče isti ti koji su protestovali nosili zastavu knjaževine Crne Gore - rekao je on

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u dva navrata razgovarao sa patrijarhom srpskim Irinejem o svim važnim pitanjima, a posebno o situaciji u regionu, naročito o svemu što se zbivalo posle usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, i to ne zato što je bilo ko imao želju da se meša u stvari druge države, već zato što su direktno pogođeni interesi srpskog naroda.

Rekao je da su o srpskom narodu u C. Gori govorili jer se ne stidimo više da govorimo o srpskom narodu.

- Ima mnogo onih koji će da govore da to u Crnoj Gori nije samo protiv srpskog nanrod i da nema potrebe da se srpski narod izdavaja od drugih, da ne mora u krštenici da pise obavezno da ste srpske nacionalnosti - rekao je Vučić.

- Smatrali smo, i ja kao predsednik, da je od vitalnog interesa Srbije da, pre svega, čuvamo opstanak našeg naroda u Crnoj Gori i da je veoma važno da na žestoku kampanju asimilacije Srba odgovirmo odgornošću, ozbiljnošću i pristojnošću, kao i posvećenim radom na tome da očuvamo snagu srpskog korupsa u Crnoj Gori, ne ugrožavajući državno pravni status Crne Gore - poručio je Vučić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.