ISTORIJSKI KORAK UJEDINJENIH NACIJA: Od ovoga zavisi BUDUĆNOST PLANETE!
Prvog januara 2020. godine pokrenuta je inicijativa UN75, Foto: AP

osvrt na realnost

ISTORIJSKI KORAK UJEDINJENIH NACIJA: Od ovoga zavisi BUDUĆNOST PLANETE!

Cilj inicijative jeste da saslušamo stavove svih učesnika, a posebno mladih i grupa koje nisu već uključene u saradnju sa UN

Objavljeno: 13:09h

Prvog januara 2020. godine pokrenuta je inicijativa UN75 – najveća, najinkluzivnija diskusija o ulozi svetske saradnje u stvaranju bolje budućnosti za sve. U sklopu inicijative, UN će tokom cele godine, na različite načine, voditi dijaloge širom sveta.

U globalnom „osvrtu na realnost“, kroz četiri inovativna kanala, od najširih krugova sagovornika će se prikupljati predlozi za prevazilaženje najvećih svetskih izazova.

Dijalozi u sklopu inicijative UN75, zajedno sa „Jednominutnom anketom“ koju svi mogu da popune, istraživanjima javnog mnjenja u 50 zemalja i analizom sentimenta u tradicionalnim i društvenim medijima uz pomoć veštačke inteligencije u 70 zemalja, pružiće nam korisne podatke za formulisanje nacionalne i međunarodne politike i vođenje debate.

U svom pozivu na učešće, generalni sekretar je izjavio: „Nijedna zemlja, nijedna zajednica ne može sama da reši složene probleme našeg sveta. Treba da se okupimo, ne samo da bismo pričali, već i da bismo slušali. Apsolutno je neophodno da se svi uključite u razgovore. Potrebno nam je vaše mišljenje, vaše strategije i vaše ideje da bismo što bolje služili ljudima celog sveta.“ S namerom da pokrene zajednice iz svih zemalja, sektora i generacija, tim inicijative UN75 sarađuje sa širokom međusektorskom mrežom aktera, među kojima i su stalni koordinatori/ke UN, kako bi diskusije imale što veći domet i obuhvatile što različitije učesnike iz svih zemalja sveta.

Cilj inicijative jeste da saslušamo stavove svih učesnika, a posebno mladih i grupa koje nisu već uključene u saradnju sa UN, kako bismo uvideli šta se očekuje od međunarodne saradnje u svetlu najurgentnijih globalnih izazova.

Generalni sekretar će prikupljene stavove i ideje predstaviti svetskim liderima i višim zvaničnicima UN 21. septembra 2020. godine, na skupu na visokom nivou povodom obeležavanja 75. godišnjice organizacije.

Da bi podstakle i usmeravale dijalog, Ujedinjene nacije će, u saradnji sa studijom Vox Creative, u sastavu kompanije Vox Media, snimiti video-spot u kom će 38 ljudi iz celog sveta govoriti o svojim iskustvima i stavovima u vezi sa značajnim globalnim problemima. Spot će biti predstavljen 6. januara 2020. godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.