CRNOGORCI SU GINULI ZA SPAS SRPSKE VOJSKE POD OVOM ZASTAVOM koju su sinoć zapalili u centru Beograda!
U jednom trenutku neko od okupljenih upalio je vatromet kojim je zapaljena zastava Crne Gore, Foto: Printscreen

kakav kiks

CRNOGORCI SU GINULI ZA SPAS SRPSKE VOJSKE POD OVOM ZASTAVOM koju su sinoć zapalili u centru Beograda!

Zastava koja je zapaljena je Alaj-barjak, glavna vojna zastava Crne Gore do 1918. godine

Objavljeno:

Više od 5.000 navijača Zvezde stiglo je sinoć nakon košarkaške utakmice sa Bajernom na protest ispred ambasade Crne Gore kako bi pružilo podršku Srbima u toj susedsnoj zemlji zbog nedavno donešenog zakona o slobodi veroispovesti.

Kada su se svi okupili u Knez Mihailovoj ulici po dogovoru, Delije su zapevale pesme usmerene protiv Mila Đukanovića, ali i mnoge druge u znak podrške za Srbe u Crnoj Gori.

U jednom trenutku neko od okupljenih upalio je vatromet kojim je zapaljena zastava Crne Gore koja se nalazila na ambasadi.

Reakcije su odmah usledile na društvenim mrežama:

Zastava koja je zapaljena je Alaj-barjak, glavna vojna zastava Crne Gore do 1918. godine.

foto: Printscreen

Prema nekima, služila je i kao državna zastava. Najpre je crnogorski alaj-barjak bio krstaš-barjak, a promenjen je u doba kneza Danila I Petrovića (1851-1860). Umesto beloga krsta na crvenom polju imao je zeleni krst i bio je u upotrebi od 1854. do 1858. godine. Od 1858. crnogorski alaj-barjak je bio na crvenoj podlozi, umesto krsta, na sredini je imao dvoglavoga beloga orla u poletu. Iznad dvoglavoga orla nalazila se kruna, ispod orla zlatni lav u hodu, a na grudima su orla bili inicijali Danila I. (ćirilično Д.I.). Godine 1858. ustanovljena je i titula alaj-barjaktara crnogorske vojske, a tu je funkciju prvi vršio Mašo Mijatov Kustudija iz plemena Njeguši, koji je nosio barjak u bici na Grahovcu. Alaj barjaktari su birani iz redova najpoznatijih i najhrabrijih vojnika u Crnoj Gori. Oblik crnogorskog alaj-barjaka, osim monarhovih inicijala (ćirilično H.I. po kralju Nikoli I) na grudima dvoglavoga orla, nije se menjala do kraja postojanja Kraljevine Crne Gore.

Pod ovom zastavom su ginuli i Crnogorci u čuvenoj Mojkovačkoj bici. Podsetimo, Mojkovačka bitka je vođena od 6. januara do 7. januara 1916. godine u okolini Mojkovca i u njoj je Sandžačka vojska Kraljevine Crne Gore uspešno zaustavila austrougarsku ofanzivu, čime je omogućeno povlačenje Vojske Kraljevine Srbije preko delova kraljevine Crne Gore ka Jadranskom moru. Vojskom Kraljevine Crne Gore je komandovao serdar Janko Vukotić. To je ujedno bila i poslednja vojna operacija vojske Kraljevine Crne Gore, koja 1918. godine ulazi u sastav Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca.

BONUS VIDEO:

ZAPALJENA ZASTAVA CRNE GORE U KNEZ MIHAILOVOJ: Delije vatrometom spalile simbom komšija u znak protesta! KURIR TV

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.