ČANAK PODRŽAO MILOV ZAKON: Njegovo OBJAŠNJENJE neće se DOPASTI mnogima u SRBIJI, za sve KRIVI ovog srpskog VLADARA
On je u intervjuu za podgorički portal CdM rekao da u političkoj praksi to znači antievropejstvo, Foto: Prentscren

šta reče?

ČANAK PODRŽAO MILOV ZAKON: Njegovo OBJAŠNJENJE neće se DOPASTI mnogima u SRBIJI, za sve KRIVI ovog srpskog VLADARA

Jugoslovenski unitarizam je suštinski bio velikosrpski centralizam sa lažnom ličnom kartom

Objavljeno:

Lider LSV Nenad Čanak izjavio je da trenutna dešavanja u Crnoj Gori oko Zakona o slobodi veroispovesti, površnom posmatraču mogu izgledati kao borba za imovinu, ali da "dubinski otpor leži u dokidanju značajnog instrumenta unitarnog projekta započetog od strane Aleksandra Karađorđevića, a nastavljanog dugom linijom raznih političkih opcija do Slobodana Miloševića, Vojislava Koštunice i ostalih savremenika".

On je u intervjuu za podgorički portal CdM rekao da u političkoj praksi to znači antievropejstvo, antizapadni i suštinski antirazvojni i antidemokratski koncept u kojem će "centralizovana naddržava volju sprovoditi silom, a centralizovana pravoslavna crkva tu silu opravdavati iz svog koruptivnog razloga".

Prema njegovim rečima, SPC je 1920. godine u cilju unitarističkog jugoslovenstva formirao tadašnji "unitaristički režim" pod vođstvom Aleksandra Karađorđevića.

"Jugoslovenski unitarizam je suštinski bio velikosrpski centralizam sa lažnom ličnom kartom. I zato je centralizacija crkve bila za njega značajna kao moćan alat osrbljivanja novih teritorija u novoj državi. Tu svoju ulogu taj alat nikada nije ni menjao", rekao je Čanak.

BONUS VIDEO:

ZAPALJENA ZASTAVA CRNE GORE U KNEZ MIHAILOVOJ: Delije vatrometom spalile simbom komšija u znak protesta! KURIR TV

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.