ŠTA JE I KO JE POLITIČKI OBELEŽIO GODINU ZA NAMA? Afere, opravdanja, afere, doktorati, afere, opravdanja...
Godinu za nama obeležili su bojkot i afere, Foto: Sonja Spasić

rezime događaja

ŠTA JE I KO JE POLITIČKI OBELEŽIO GODINU ZA NAMA? Afere, opravdanja, afere, doktorati, afere, opravdanja...

Deo opozicije okupljen oko Saveza za Srbiju počeo je bojkot parlamenta, a najavljuju i da neće učestvovati na izborima sledeće godine

Objavljeno:

Godinu za nama obeležile su afere - Krušik, Jovanjica, kao i doktorat Siniše Malog koji je proglašen plagijatom. Deo opozicije odlučio je da bojkotuje parlament i predstojeće izbore, a u godini za nama počeli su i postupci protiv pojedinih predstavnika lokalnih vlasti.

Deo opozicije okupljen oko Saveza za Srbiju počeo je bojkot parlamenta, a najavljuju i da neće učestvovati na izborima sledeće godine. Upravo su izborni uslovi za isti sto doveli, bar na kratko, vlast i celu opoziciju, a u posredovanje su se zatim uključili i predstavnici Evropske unije.

Za političkog analitičara Cvijetina Milivojevića godinu za nama obeležio je odnos vlasti prema delu opozicije.

- Za mene je politički utisak godine činjenica da smo mi u Srbiji, barem tako tvrdi predsednik republike i Vlada Srbije, zapravo dobili fašizam. Oni tvrde da je opozicija fašistička. Mi to u Srbiji nismo imali 23 godine. Mi tu retoriku nismo imali do ove godine. Opozicija je od strane režima prozvana i to se smatra zakovanim u svesti većeg dela građana Srbije fašističkom - rekao je Milivojević.

Za dnevni list "Danas" godinu u Srbiji obeležile su četiri osobe: Marija Lukić koja vodi sudski postupak protiv bivšeg predsednika opštine Brus Milutina Jeličića, zbog polnog uznemiravanja, uzbunjivač iz Krušika Aleksandar Obradović koji je ukazao na veze ove fabrike sa preduzećem GIM sa kojim se dovodi u vezi otac ministra u utrašnjih poslova, Milan Jovanović novinar iz Grocke kome je zapaljena kuća i Milovan Milivojević otac radnika stradalog u nesreći u fabrici Milan Blagojević iz Lučana zbog čega se protiv direktora vodi sudski postupak.

"Baš zato što veći deo medija iz Srbije te ljude nije ispoštovao na neki način, mi smo odlučili da to četvoro ljudi proglasimo nekim herojima godine, jer su nekim gestovima pokazali da može na neki drugi način da se bude aktivan u društvu", ocenjuje Dragoljub Draža Petrović.

A u ekonomiji...

Kada je o ekonomiji reč godinu za nama obležila su svečana otvaranja deonica Koridora 10 i auto-puta "Miloš Veliki", ali i svojevrsna polemika o obećanju Aleksandra Vučića da će prosečna plata na kraju godine dostići 500 evra.

- Poslednji raspoloživi zvanični podatak izašao pre nekoliko dana u petak za oktobar i u oktobru je prosečna plata u Srbiji bila 468 evra. Verujem da je namerno i urađena ona varijanta da pre isteka kalendarske godine povećaju plate iz budžeta dakle u javnom sektoru samo ne bi li u decembru preskočio tu granicu, jer glupo je od Božića 2016. obećavati, a evo na isteku 2019. se to ne desi - naveo je profesor Miodrag Zec.

I dok se čekaju zvanični podaci da li se obećanje Aleksadra Vučića ispunilo, građani Srbije na samom kraju godine, dobili su novo obećanje - predsednik tvrdi da će prosečna zarada, ukoliko se uspešno realizuje investicioni plan "Srbija 2025", za pet godina biti 900 evra.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.