ANA BRNABIĆ OTKRIVA: Beba nam je promenila život!
Život im se promenio, Foto: AP / Darko Vojinović

PRELEPO IM JE

ANA BRNABIĆ OTKRIVA: Beba nam je promenila život!

Ovo je Igorova prva Nova godina

Objavljeno:

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da je najviše ponosna na to što je u timu predsednika Srbije i lidera naprednjaka Aleksandra Vučića.

Od njega, kako kaže, svaki dan uči. Odlučno odbacuje spekulacije da postoje šumovi u komunikaciji između njih dvoje, a govoreći o rezultatima Vlade, kaže da će najbolju ocenu dati građani na prolećnim izborima.

Brnabićeva govori i o odnosu s partnerkom Milicom Đurđić, te šta se u njihovom životu promenilo nakon dolaska bebe u zajednički dom.

- l Milica je vrlo iskrena i direktna, što meni pomaže da ostanem sa obe noge na zemlji. Nedostaje joj naš raniji život i ja sam joj neizmerno zahvalna na svoj ličnoj žrtvi koju je podnela otkad sam ušla u politiku. l Za doček Nove godine biću kod kuće. Ovo je Igorova prva Nova godina, imamo jelku i poklone i beskrajno se radujem tome da budemo svi zajedno.

Koju ocenu dajete Vladi?

- Zadovoljna sam rezultatima koje smo postigli. Imamo napredak u svim oblastima i danas je Srbija u potpunosti drugačija zemlja nego što je bila do pre samo pet godina. Ekonomski stabilna, svetski prvak u privlačenju stranih investicija, na korak do investicionog kreditnog rejtinga, sa jednocifrenom nezaposlenošću, stabilnim rastom, elektronskom upravom kako bi bila pravi servis građana, značajnije većim platama u zdravstvu, kulturi, obrazovanju, službama bezbednosti i sa jasnim planom kako dalje. Mnogo smo uradili, ali moramo još mnogo da uradimo da bi svaki građanin u Srbiji osetio boljitak. Ipak, najbolju ocenu Vladi će dati građani na izborima za nekoliko meseci.

Da li vidite sebe u Nemanjinoj i nakon izbora?

- Imamo još mnogo posla do kraja mandata ove vlade - moramo da privedemo kraju radove na naučno-tehnološkim parkovima u Novom Sadu, Nišu i Čačku; potpišemo ugovor i krenemo u izgradnju Kliničkog centra Vojvodine; krenemo u izgradnju deonice od Novog Sada do granice sa Mađarskom brze pruge Beograd-Budimpešta; usvojimo medijsku strategiju; strategiju industrijskog razvoja Srbije; pustimo sistem e-nostrifikacija kako bi se mladi lakše vraćali iz inostranstva... Zaista, veoma mnogo važnih stvari kako bismo zaokružili ovaj mandat. Tome sam u potpunosti posvećena. Pritom, predstoje nam izbori. Tek nakon svega toga ima smisla pričati o tome ko će voditi sledeću vladu.

Bilo je informacija i spekulacija o trzavicama u Vladi, o vašem neslaganju s potpredsednicom Zoranom Mihajlović, ministrima Nenadom Popovićem i Vladanom Vukosavljevićem... Kako ste rešavali takve situacije?

- Vlada je kao i svaki drugi kolektiv i svaki drugi tim. Lagala bih kada bih rekla da kod nas ne postoje trzavice, neslaganja ili različita mišljenja, ali to je sve deo normalnog života i posla. Razumem da su takve teme atraktivne za medije i one svakako uglavnom izgledaju drugačije u novinama nego u realnom životu, ali kada podvučete crtu, jedino je važno da mi, uprkos nekim neslaganjima, radimo zajedno i isporučujemo građanima rezultate. Mi nismo selebriti, mi smo servis građana.

Ima li istine u pričama o šumovima u vašem odnosu s predsednikom Vučićem?

- Zabavila sam se čitajući te dobro „elaborirane“ tekstove, sve sa neimenovanim izvorima iz mog kabineta koji dnevne novine koje su o tome pisale nisu čak ni pozvale da pitaju za komentar. Ovo je odličan primer kako se plasiraju lažne vesti i svakako će mi poslužiti u budućnosti kada pričam o ovoj sve aktuelnijoj temi širom sveta. Na isti način kao što će mi naslovna strana NIN sa snajperom uperenim u predsednika Vučića poslužiti kada razgovaram o slobodi medija u Srbiji. Uvek je dobro imati spremne primere iz prakse i na tome im zahvaljujem. U nedelji u kojoj su oni pisali o tome da predsednik i ja ne razgovaramo, mi smo bukvalno svaki dan do kasno u noć zajedno radili na finalizaciji programa „Srbija 2025“.

Koji Vučićev savet nikada nećete zaboraviti?

- Da se ne obazirem na svaki kamen koji bace na mene jer tako nikada ništa neću uraditi za građane. Da se borim i da guram dalje je, šta god da se sutra desi, niko neće moći da ospori sve što je u Srbiji urađeno proteklih godina - niko neće moći da ospori izgrađene puteve, otvorene fabrike, sačuvana radna mesta, kao što je slučaj u Železari Smederevo ili RTB Bor, ili više od 700.000 novih radnih mesta otvorenih širom Srbije.

Šta smatrate svojom najvećom greškom u politici, a na šta ste najponosniji?

- Neke ljude koji su naši politički protivnici znam dugi niz godina. Verovala sam da, iako se ne slažemo po mnogim pitanjima, oni jesu dobri ljudi i da, svako na svoj način, svi mi želimo da radimo u interesu Srbije. Malo je reći da je to bila pogrešna procena. S druge strane, iskreno, najviše sam ponosna na to što sam u timu Aleksandra Vučića. Svaki dan učim od njega, uspela sam da uradim neke stvari za svoju zemlju upravo zbog toga što radim s njim, jer on uvek insistira da i kada date maksimum, probate ipak još malo više, da uvek idete korak dalje, da razmišljate dva poteza unapred, da se ne plašite i da u toj borbi za Srbiju date svoj apsolutni maksimum i malo više. Ponosna sam što imam priliku da učestvujem u njegovom timu, koji od Srbije pravi zemlju pobednika.

Da li je tačno da želite ambasadorsko mesto u SAD?

- Samo u onim medijima koji pišu da ne razgovaram s predsednikom Vučićem.

Često ste na meti napada opozicije. Kako sve to izdržavate?

- U redu je da napadaju mene, dok god ne napadaju moju porodicu. Nažalost, pošto nemaju šta da zamere našim rezultatima, deo opozicije je uveo napade na porodicu, pa i na maloletnu decu, kao standard, kao nešto što je potpuno normalno. Kako taj deo opozicije bude nestajao sa političke scene, tako i taj njihov manir mora polako da nestaje. Pritom, i ovde treba imati u vidu da je svima nama u Vladi Aleksandar Vučić gromobran i da se svi napadi pre svega prelamaju preko njega i njegove porodice, pa na njih idu sav taj grad i led, a do nas stigne samo neka kap kiše.

Jeste li zadovoljni saradnjom s koalicionim partnerima? Koliko se SPS pokazao kao lojalan partner? Mnogi iz SNS imaju zamerke na socijaliste...

- S obzirom na to da sam tek nedavno postala član SNS, neprimereno bi bilo da ja sada vodim neku visoku politiku. Ima mnogo pozvanijih od mene i da o tome razmišljaju, i da o tome odlučuju i komentarišu. Svoje mišljenje je dao i predsednik stranke i ja nemam tu šta da dodam.

Odnedavno ste i zvanično član SNS. Kako ste primljeni?

- Kao deo porodice, deo tima koji ima istu misiju - da vrati Srbiji dostojanstvo i napravi sistem u kome će naša zemlja i njeni građani pokazati sav svoj potencijal. Od prvog dana sam imala punu podršku stranke. Verovali su u mene i kada su se svi ostali smejali konceptima koje predlažem - od e-uprave do digitalizacije. Verovali su u mene i kada sam predlagala da menjamo imidž Srbije kampanjom „Srbija stvara“ i da pozovemo sve izvanredne umetnike, naučnike, istraživače, kreativce u svakom smislu, da budu „kreativni ambasadori“ Srbije bez obzira na njihovo političko opredeljenje. Zato što su neke stvari iznad politike i zato što nismo neprijatelji ako smo neistomišljenici. SNS je u svojoj suštini, u svojoj ideji, izuzetno hrabra stranka, posvećena menjanju Srbije nabolje. Ona jeste svakako i pomalo konzervativna, ali su članovi mene prihvatili na najlepši mogući način i pokazali da je najvažnije kakva je ko osoba i šta želi da uradi za svoju zemlju. I to je pokazatelj toga šta je SNS u svojoj suštini.

U vašu kuću je stigla beba. Šta se od tada promenilo?

- Sve se promenilo, sve je drugačije. To je najveća radost koja mi se u životu dogodila.

Koliko s partnerkom pričate o politici?

- Ona je moj najžešći kritičar. Vrlo je iskrena i direktna, što meni pomaže da ostanem sa obe noge na zemlji. Nedostaje joj naš raniji život i ja sam joj neizmerno zahvalna na svoj ličnoj žrtvi koju je podnela otkada sam ušla u politiku, zbog čega smo izgubili ogroman deo naše privatnosti.

Kako provodite slobodno vreme?

- Skoro da uopšte nemam slobodno vreme. Ovaj posao zahteva pažnju i pozornost u svakom trenutku. Kada legnem da spavam, a napolju je pljusak, razmišljam da li će negde biti poplave. Kada nema snega u vreme kada uobičajeno treba da ga ima, zovem ministra Nedimovića da ga pitam kako nam to utiče na poljoprivredu. A kada i imam slobodno vreme, tu je predsednik koji radi. Jednom me je pozvao u pola sedam ujutro za 1. maj da me pita zašto uvozimo maline kad su naše bolje i da li smo dobili podatke za rast u aprilu. To malo slobodnog vremena koje nađem provodim s porodicom i prijateljima.

Gde ćete za doček Nove godine?

- Biću kod kuće. Ovo je Igorova prva Nova godina, imamo jelku i poklone i beskrajno se radujem tome da budemo svi zajedno.

Često imate upečatljive odevne kombinacije. Da li imate stilistu ili sami birate garderobu?

- Najviše bih volela da stalno mogu da budem u košulji ili majici i farmerkama. Nažalost, moram da se prilagodim zahtevima ovog posla, a to i radim na neki svoj način.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.