IZNENADNA POSETA VUČIĆA: Ovo niko nije očekivao danas od predsednika!
Predsednik Vučić u poseti porodici Đurić, Foto: Printscreen

poseta

IZNENADNA POSETA VUČIĆA: Ovo niko nije očekivao danas od predsednika!

Nadam se da će imati snage i volje da bude tako snažna i u budućnosti!

Objavljeno: 14:32h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas u mestu Laćarak, kod Sremske Mitrovice, Jovanku Ðurić (35), samohranu majku devetoro dece - dve ćerke i sedam sinova.

Najstarija Jovankina ćerka je Cvija (18), učenica treće godine Ekonomske škole, sin Miloš (17) je druga godina veterinarske škole u Rumi, a šesnaestogodišnji Milan ide u poljoprivrednu školu.

Nemanja (15) je osmi razred, Milica (14) sedmi, a Stefan (12) peti razred osnovne škole. Još trojica sinova, Mihajlo (9) je učenik trećeg razreda, Ognjen (8) drugog i najmlađi Uroš (7) prvog razreda.

Jovankin suprug Todor Ðurić iznenada je preminuo pre dve godine. Ðurići žive od 15.000 dečijeg dodatka za četvoro najstarije dece i onoga što Jovanka zaradi u poslastičarnici, koju je otvorila u aprilu. Pre toga, tri godine je radila u lokalnoj klanici, ali je, kako kaže, morala da napusti taj posao, jer je radno vreme bilo "od jutra do sutra", ali nije imao ko da brine o deci.

"Samo za mesečne karte treba nam 19.000 dinara, a gde su drugi troškovi", kaže Jovanka.

Podršku i pomoć u kući ima od svoje dece, posebno od dvojice najstarijih dečaka i najstarije Cvije koja vikendom radi u obližnjem kafiću.

Da je krenuo u posetu ovoj porodici, u pratnji, inače, ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, predsednik Vučić je objavio na zvaničnom intagram profilu "Budućnostsrbije", navodeći da je pred Novu godinu želeo da poseti porodicu jedne divne zene, sa devetoro dece, čiji je suprug preminuo.

Dodao je da je Jovanka, nedavno, uz minimalnu pomoć države otvorila poslastičarnicu.

foto: Printscreen

"Nadam se da će imati snage i volje da bude tako snažna i u budućnosti. Koliko možemo, pomoći ćemo ovoj srpskoj heroini", rekao je Vučić. Jovanka i deca žive u skromnoj prizemnoj kući od oko 100 kvadrata na kraju Železničke ulice u Laćarku, u kojoj, pred Novu godinu, sve odiše prazničnom atmosferom. Centralno mesto u dnevnoj sobi ima novogodišnja jelka, a cela soba okićena je lampionima i ukrasima sa motivima Deda Mraza. Jovanka i deca se raduju predstojećim praznicima, posebno Božiću, kada je cela porodica na okupu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će opština Sremska Mitrovica i država pomoći da se dogradi i proširi kuća samohrane majke devetoro dece u selu Laćarak, koje je danas iznenada posetio uoči praznika.

"Vaša i sva druga deca znače život za Srbiju. Nadam se da ćemo naći način da vam pomognemo, da vas podržimo i da vam iskažemo zahvalnost za tu snagu i posvećenost", rekao je Vučić u razgovoru sa Jovankom i njenom decom, dve ćerke i sedam sinova.

Predsednik je rekao da malo ko može da se pohvali da je toliko dao Srbiji i zahvalio Jovanki na tome.

Kaže da je ona dala zemlji devetoro dobrih ljudi, od čega sedmoricu vrednih radnika i možda budućih vojnika, kao i dve divne devojke.

Vučić je u razgovoru sa majkom i decom saznao da im je najpotrebniji dodatni prostor i obećao da će zajedno sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, koji je bio gradonačelnik Sremske Mitrovice, pomoći da se dobije građevisnka dozvola od opštine kako bi njihova kuća mogla da se proširi.

Predsednik je dodao da će celu kuću renovirati i da će biti izgrađene još dve ili tri sobe. Vučić je razgovarao sa decom, pitao ih koliko imaju godina, šta treniraju, da li pomažu jedno drugom, a najstarije - da li brinu o celoj porodici.

Nakon što je predsednik pitao decu šta im još treba i kako država može da pomogne i da im nesto pokloni za Novu godinu i Božić, najmlađi, sedmogodišnji Uroš je rekao da bi voleo da ima hrčka kao kućnog ljubimca, a njegov brat Nemanja - želeo bi "žensko tele".

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić foto: Beta/Miloš Miškov

Jedan dečak je pitao da li može da dobije telefon i dobio obećanje da će ga dobiti, i zadužio ministra Nedimovića da kupi dečaku aparat, a ne da mu šalje Telekom.

Pitao je decu šta bi htela da budu kada porastu, a neki dečaci i Cvija, jedna od dve ćerke, rekli su da bi voleli da rade u vojsci ili policiji, na šta je Vučić rekao da je to pametan izbor, pošto će njima najbrže rasti plate u narednom periodu.

Vučić je kazao da je u novi vrtić u Laćarku uloženo 105 miliona evra i da će se tu možda graditi još jedan vrtić. Kako uspevate, pitao je majku, a ona je rekla: "Teško, ali oni su mi dobri i borimo se. Kada je muž preminuo, život nam se iz korena promenio, oboje smo radili, bilo je lakše, ali sada...".

Predsednik je deci poklonio rance, dva lap topa i paketiće i zajedno sa njima probao neke od slatkiša. Najstarija Jovankina ćerka je Cvija (18), učenica treće godine Ekonomske škole, sin Miloš (17) je druga godina veterinarske škole u Rumi, a šesnaestogodišnji Milan ide u poljoprivrednu školu.

Nemanja (15) je osmi razred, Milica (14) sedmi, a Stefan (12) peti razred osnovne škole. Još trojica sinova, Mihajlo (9) je učenik trećeg razreda, Ognjen (8) drugog i najmlađi Uroš (7) prvog razreda. Jovankin suprug Todor Djurić iznenada je preminuo pre dve godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije želeo danas da komentariše kritike opozicije na račun plana Srbija 2025", dodajući samo da se videlo šta je Đilas uradio za 12 godina na vlasti.

Vučić je, nakon obilaska samohrane majke Jovanke Djurić devetoro dece u Laćarku, upitan da prokomentariše saopštenje Stranke slobode i pravde da bi oni takav plan sproveli za šest meseci, rekao da o tome ovom prilikom ne želi da govori.

Ne mogu da govorim o onima koji nisu ništa uradili i koji su govorili da nikada nećemo izgraditi, a izgradili smo autoput o kojem je Bizmark sanjao kroz Grdelicu, kao i druge puteve, kazao je Vučić.

Dodao je da ne želi da kvari susret sa Jovankom i njenom decom.

Videli smo za 12 godina, kako bi tek bilo za šest meseci, istakao je on.

Na pitanje kako i zašto je izabrao baš ovu porodicu, odgovorio je da takvih porodica nema mnogo, i da će se truditi da obiđe svaku.

Da samohrana majka izdržava devetoro dece imamo dva ili tri slučaja, rekao je Vučić i kroz šalu dodao da je valjda njegova obaveza kao predsednika da pomaže.

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da mere za povećanje nataliteta u Srbiji daju izvesne efekte, uz napomenu da nizak prirodni priraštaj nije u direktnoj vezi sa ekonomskim blagostanjem.

"Najmanje dece imamo tamo gde smo najbogatiji, na Vračaru, Starom gradu... Dobar standard i rađanje većeg broja dece nisu direktno proporicionalni, neretko bih rekao-naprotiv", rekao je Vučić novinarima prilikom posete porodici Djurić u selu Laćarak.

foto: Printscreen

On je naveo da se merama za povećanje nataliteta može postići pomak u siromašnijim krajevima, čime bi se, dodaje, rešio mali deo problema.

"Moramo da promenimo svest i da kažemo da je Jovanka, samohrana majka devetoro dece, heroina i junakinja našeg doba", rekao je Vučić.

On je naveo da vidi da su članovi te porodice srećni i da će biti podrška jedini drugima, ističući da ta porodica treba da bude i bogatija i da je obaveza države da to i budu.

Upitan zašto je odlučio da poseti baš porodicu Djurić, Vučić je rekao da nema mnogo porodica u Srbiji sa devetoro dece i dodao da je njegova obaveza, kao predsednika Srbije, da ima informacije o takvim porodicama.

"Malo je takvih porodica u kojima samohrana majka izdržava devetoro dece, imamo dva ili tri takva slučaja", rekao je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vuucić posetio je danas u mestu Laćarak, kod Sremske Mitrovice, Jovanku Djurić (35), samohranu majku devetoro dece - dve ćerke i sedam sinova.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.