IMA LI ČEMU DAČIĆ DA SE NADA POSLE IZBORA? Naprednjaci i socijalisti o zajedničkom izlasku na izbore
Dačić i Vučić, Foto: Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, Foto: Beta / Miloš Miškov

evo šta bi to značilo za sps

IMA LI ČEMU DAČIĆ DA SE NADA POSLE IZBORA? Naprednjaci i socijalisti o zajedničkom izlasku na izbore

Danima unazad traje javno prepucavanje funkcionera SPS i SNS o tome da li bi ove dve stranke trebalo da na predstojećim parlamentarnim izborima izađu na zajedničkoj listi.

Objavljeno:

Ako se pitaju pojedinci iz redova naprednjaka, to baš i nije neophodno, a ako govore oni iz SPS, reč je o višem cilju. Sve u svemu, odluka nije doneta i, kako je "Blic" već pisao, to bi trebalo da se desi posle Božića.

Međutim, nije isključeno da će se o tome razgovarati već danas među naprednjacima, čiji će se glavni odbor sastati na sednici na kojoj će, kako je najavio lider SNS i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, biti reči o pripremama za izbore.

Iako nema potvrde, gotovo da je nemoguće da na današnjem sastanku koalicija sa SPS ne bude pomenuta, naročito imajući u vidu šta se o tome prethodnih dana govorilo o to saradnji.

A šta bi to, zapravo, značilo SPS-u? Sigurnost kada je u pitanju deo "kolača", više ministarstava i javnih preduzeća, siguran ostanak na strani pobednika ili je u pitanju viši cilj?

Kako za "Blic" kaže šef poslaničke grupe i funkcioner SPS Đorđe Milićević, ovde nije reč o stranci "nije reč o tome da li će neko da prođe skuplje ili jeftinije, niti je reč o funkcijama, već šta ćemo i kako ćemo raditi nakon predstojećih izbora".

- Naša inicijativa je došla nakon predloga predsednika SNS Aleksandra Vučića o široj koaliciji. Reč je o dobronamernoj, državnoj politici, o strateškom partnerstvu, ali i da se stane na put pričama o tome da SPS i Ivica Dačić nisu lojalan koalicioni partner - kaže on za "Blic".

Kako navodi, Vučić i Dačić su izgradili dugoročno, strateško partnerstvo koje traje već sedam godina, "dobri rezultati su postignuti, a građani to prepoznaju".

Ukoliko bi SPS i SNS izašli na zajedničkoj listi na prolećne izbore, to bi bio prvi put da socijalisti prave koaliciju sa naprednjacima. U isto vreme to ne treba da čudi, jer su na predsedničkim izborima 2017. godine podržali upravo Vučića, i to na uštrb toga što, takođe po prvi put, nisu imali svog kandidata.

Međutim, na pitanje o eventualnom gubitku partijskog identiteta u slučaju koalicije sa SNS, Milićević kaže da nema bojazni, i da su socijalisti do sada mnogo puta po strani stavili partijske intrese.

- Nakon predsedničkih izbora bilo je i lokalnih, i to iskustvo nam je pokazalo da je bez obzira na podršku Vučiću, SPS postigao bolje rezultate nego ranije. Mi smo druga po snazi politička stranka u Srbiji, i nemamo strah od gubitka identiteta - naveo je on.

Nakon Vučićeve izjave o mogućnosti stvaranja široke koalicije za predstojeće izbore, Dačić je najpre javno izgovorio da će saradnju dve stranke i predložiti, za šta je nekoliko dana nakon toga dobio i podršku svoje stranke.

To se međutim, nije svidelo članovima SNS Mariji Obradović, Draganu Šormazu i Zorani Mihajlović, koji su se javno usprotivili ovoj ideji. Nju je, recimo, Mihajlović prokomentarisala tako što je rekla da je Dačiću "mnogo je lakše i jeftinije da na taj način očuva svoje pozicije i pozicije drugova iz SPS-a nego da sami izađu pred građane".

Ovakva izjava je izazvala pravi mali "rat" na relaciji Dačić-Mihajlović koji je, čini se, prekinuo Vučić svojim komentarom o nenapadanju. Naime, on je naveo da sa SPS ima vrlo korektnu saradnju, kao i da je rekao "mojima u stranci da ne napadaju lake teme i lake mete, kao što su Boško Obradović i SPS".

- Naučite da trpite, nemojte da birate lake teme, a da se dodvoravate velikim tajkinuma Đilasu, Šolaku, Miškoviću i ostalima. Ako hoćete da se borite, onda se borite kako treba, a ne da se u stvari ne borite i da mi mažete oči time što ćete da date neku izjavu o Obradoviću i Dačiću - poručio je lider SNS.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.