VUČIĆ PROGOVORIO O IZBORIMA U HRVATSKOJ, PA ONDA I O NAŠIM: Poznata dva važna datuma
Foto: Printscreen

OBRAĆANJE

VUČIĆ PROGOVORIO O IZBORIMA U HRVATSKOJ, PA ONDA I O NAŠIM: Poznata dva važna datuma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostuje na TV O2 u emisiji "Stav".

Objavljeno: 21:43h

Emisiju vodi novinar Milovan Jovanović.

Ovo je prvo gostovanje predsednika nakon povratka iz Tirane.

21:09

Vučić o izborima: 26. april ili 3. maj

Vučić je rekao da će izbori biti održani kasnije nego što je najavljivano, te kao datume pomenuo 26. april ili 3. maj.

20:46

Vučić: Da to nismo uradili propali bismo sigurno

Govoreći o dualnom obrazovanju, predsednik Srbije smatra da da to nismo uradili propali bismo sigurno.

- To naš narod ne zanima. Radili smo sa Ursulom Rejnolds od koje sam dosta naučio. Mi imamo 6.100 dece koja idu po dulanom sistemu za 37 zanimanja. Da to nismo uradili propali bismo sigurno. Moramo da brže radimo. Od Šimona Peresa, legende Izraela, sam naučio: Aleksandre, napredovaće one nacije koje nauče da deca ne sede u školi osam sati nego šest sati u školi, dva sata da rade i da odrasli rade šest sati, a dva sata uče. Digitalizacija je budućnost. Izvoz našeg softvera naredne godine pretećiće poljoprivredni izvoz. Jedan mladić prodao je Amerikancima igricu za 90 miliona i u budžet Srbije uplatio je 19 miliona evra - rekao je on.

20:40

Vučić o Bregzitu: Siguran sam da će Boris Džonson doći u Srbiju

Vučić je najavio posete lidera Rusije, Velike Britanije, Nemačke i Japana.

- Sa Britanijom što pre da napravimo bilateralni ugovor i dovedemo Borisa Džonsona u Srbiju jer će Britanija biti najverniji saveznik SAD. Gotovo sam siguran da će Boris doći u Srbiju. Sledeće godine dolazi u Srbiju Vladimir Putin, kao i do kraja 2020 Boris Džonson i garantujem da će Angela Merkel doći u Srbiju, kao i Abe Šinzo.

20:31

"Nema garancija da ćemo ući u EU!"

Vučić je izjavio da i kada Srbija sprovede sve reforme, nema garancija da će ući u EU, mada on i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu priča da smo na "evropskom putu".

20:16

Govoreći o "mini Šengenu", Vučić kaže da nisu svi u EU oduševljeni tom idejom.

- Kada nisu u stolici da odlučuju o nama, oni se veoma nelagodno osećaju. Videli ste Raminu odlučnost, mada imamo ogromna neslaganja po pitanju Kosova i Metohije, ovde smo apsolutno saglasni. Rama je tu pokazao veliku hrabrost. Najvažnije je da firme zarađuju više, da ljudi dobiju slobodu kretanja. Uštedeli bismo više od 2,5 milijarde evra ako bismo sproveli ovo u delo. Zamislite šta bismo mi mogli da uradimo sa polovinom od te sume. Toliko sam zadovoljan zbog ove inicijative, iako me mnogi u Srbiji ne razumeju. Ljudi, nama su potrebni radnici, neće nam doći sigurno Kanađanin ili Australijanac. Moramo da vraćamo ljude u Srbiju - izjavio je Vučić.

Aleksandar Vučić i Milovan Jovanović

Kaže da je za ljude najvažnija sloboda kretanja i trgovinska razmena i da će taj sporazum privući mnogo više investitora.

- I da ova ideja propadne pod pritiskom spolja, ostaće zapamćena u istoriji - izjavio je on.

Vučić je dodao da je stradao svako ko je želeo da spoji Balkan.

- Kralj Aleksandar Karađorđević nema ulicu u Beogradu. Bulevar kralja Aleksandra nosi naziv po kralju Aleksandru Obrenoviću - rekao je predsednik Srbije.

20:12

Vučić kaže da smo izgubili pravo da odlučujemo kakve će zakone donositi Crna Gora

Govoreći o najavljenom Zakonu o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori koji predstavlja udar na SPC, Vučić tvrdi da smo izgubili pravo da odlučujemo kakve će zakone donositi Crna Gora.

- Ja sam Milu Đukanoviću rekao naš stav, ali ne mogu da se mešam u njihove unutrašnje stvari. To je teška situacija za nas - rekao je Vučić.

20:04 Vučić o izborima u Hrvatskoj: Ko god da pobedi...

Prvo pitanje novinara Jovanovića bilo je o rezultatima prvog kruga predsedničkih izbora u Hrvatskoj.

- Mi se ne mešamo u njihove unutrašnje stvari i ko god da pobedi, čestitaćemo. Gledaćemo da održavamo dobre odnose - rekao je Vučić.

Jovanović je prisetio Vučića na njegovu posetu Zagrebu i rekao da se tada očekivalo da će odnosi dve zemlje krenuti uzlaznom putanjom.

Vučić je naglasio da je tada kod Srba u Hrvatskoj video strah, a da su hrvatski političari želeli samo da pričaju o prošlosti, te da se on borio za Srbiju i srpski narod.

On je dodao da ne želi da kaže ko bi bio bolji za Srbiju, zato što bi onda dao prednost nekom drugom, ipak je naglasio da bi Miroslav Škoro vodio najgoru politiku prema Srbiji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.