FABRICI U DNEVNIKU RTS REKAO NOVI ULTIMATUM EU SRBIJI! Sada je jasno šta Beograd mora da URADI ako želi u UNIJU
Sem Fabrici, Foto: Prentscren

OŠTRO!

FABRICI U DNEVNIKU RTS REKAO NOVI ULTIMATUM EU SRBIJI! Sada je jasno šta Beograd mora da URADI ako želi u UNIJU

Svi su ostali bez teksta...

Objavljeno:

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je rekao za RTS da su novi sastavi Evropske komisije i Evropskog parlamenta angažovani kada je reč o Zapadnom Balkanu, a posebno kada je reč o Srbiji.

Ističe da je potrebno sprovesti ekonomske reforme za još veći privredni rast, da će predstojeći izbori biti test, ali i da dijalog Beograda i Priština uskoro mora da se nastavi.

Sem Fabrici je, gostujući u Dnevniku RTS-a, podsetio da je pre desetak dana otvoreno novo poglavlje u pregovorima Srbije i EU. Smatra da bi 2020. godinu trebalo posmatrati optimistično i uz posvećenost.

Ukazuje da je pitanje otvaranja poglavlja povezano s reformama i da što se više one realizuju, to će više poglavlja biti otvoreno.

Na pitanje o inicijativi poznatoj kao "mali šengen", Fabrici je rekao da EU podržava regionalnu saradnju i da je u tom pogledu donirala skoro 100 miliona evra kroz instrumente kao što su Cefta i Transportna zajednica.

"Što više akteri rade na četiri slobode, kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala, to će biti lakše regionu da se intgriše u EU", rekao je Fabrici i dodao da će sledeće godine biti održan samit EU – Zapadni Balkan u Zagrebu.

Smatra i da je pitanje životne sredine velika oblast na kojoj mora više da se radi.

Fabrici je rekao da je Evropska komisija prošle nedelje pokrenula takozvani zeleni dogovor u nadi da će Evropa postati potpuno neutralna sa stanovišta emisije do 2050. godine. Kaže da se nada da će i Zapadni Balkan biti deo toga.

Gde je ostvaren napredak a šta se Srbiji zamera

Kada je reč o neformalnom izveštaju EK o vladavini prava i medijima, Fabrici je naveo da se dvaput godišnje radi procena stanja. Kaže da je u nekim oblastima postignut napredak, kao što su pitanja azila i saradnja između policija.

Na pitanje o blokadi RTS-a, Fabrici je rekao da je stanovište EU da sloboda protesta mora da se poštuje dok god je protest miran ali i da novinari treba da budu u položaju da slobodno rade i da ne bi trebalo da budu pritisnuti ni sa jedne strane.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.