VUČIĆ, RAMA I ZAEV OČI U OČI U TIRANI! Ove VAŽNE teme biće na stolu ispred šefova država u Albaniji
Rama, Vučić i Zaev, Foto: Beta/Dragan Gojić

SASTANAK U TIRANI!

VUČIĆ, RAMA I ZAEV OČI U OČI U TIRANI! Ove VAŽNE teme biće na stolu ispred šefova država u Albaniji

Održavanje skupa prethodno je bilo planirano u Draču

Objavljeno:

U Tirani se od danas do sutra održava treći sastanak u okviru inicijative koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo s premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Zoranom Zaevim sa ciljem uklanjanja prepreka za slobodan protok robe, ljudi, usluga i kapitala.

Prema najavi domaćina, albanskog premijera Edija Rame cilj je da se implementira ono što je više puta dogovarano, a potom ostavljano po strani.

Održavanje skupa prethodno je bilo planirano u Draču. Zbog razornog zemljotresa koji je pogodio ovaj grad odlučeno je da to ipak bude Tirana.

To međutim ne znači da je Drač zaboravljen. Nisu zaboravljene ni razorne posledice zemljotresa. Stoga se očekuje da zvaničnici tri zemlje obiđu Drač i razmatraju pružanje pomoći u vanrednim situacijama, klimatske promene i zaštitu životne sredine.

Pored ovih tema, na skupu u Tirani očekuje se presek stanja i jačanje implementacije mera za brži protok ljudi, robe, usluga i kapitala.

Na prošlom skupu u Ohridu, postignut je dogovor kojim se započinje realizacija inicijative, sa ciljem da se unapredi investicioni ambijent u zemljama koje su uključene u inicijativu.

Predsednik Srbije i premijeri Albanije i Severne Makedonije tada su dogovorili niz mera usmerenih na slobodan protok robe, kapitala, ljudi i usluga između zemalja članica Inicijative.

Između ostalog dogovoreno je 24-satno radno vreme svih inspekcijskih službi, brži tranzit robe, zatim da se omogući putovanje u ove tri zemlje samo sa ličnim kartama, te da se radne dozvole priznaju u sve tri zemlje, kao i diplome.

Inicijativa je od početka otvorena i za druga tržišta regiona, ali neka od njih imaju rezerve. Iz Prištine je poručeno da neće prisustvovati samitu u Tirani, a na prethodnom susretu predstavnici Bosne i Hercegovine i Crne Gore izjavili su da nemaju definisan ili pozitivan stav o inicijativi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vućić kazao je da nije nemoguće da na sastanku u Tirani učestvuje i predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Juče je ispred hotela u Tirani gde se održava samit održan protest i postavljen je plakat protiv dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.