DAČIĆ OČITAO LEKCIJU ALBANCIMA! Reči koje je šef srpske diplomatije IZGOVORIO zabolele su Prištinu do kostiju
Ivica Dačić, Foto: YoutubePrintscreen/United Nations

OŠTRO!

DAČIĆ OČITAO LEKCIJU ALBANCIMA! Reči koje je šef srpske diplomatije IZGOVORIO zabolele su Prištinu do kostiju

Sve je rekao...

Objavljeno: 18.12.2019. 11:34h
  • 66

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, izjavio je danas da sve što se ovih dana dešava u Prištini, pa čak i pretnja upućena njemu da će završiti u Hagu, je posledica frustracije Albanaca zbog optužnica koje priprema Specijalno tužilaštvo za zločine tzv. OVK.

Te optužnice će, prema nekim biti objavljene pre praznika, a prem anekima posle, kaže Dačić i ističe da kada god da budu jasno je da to više nije prazna priča.

Gostujući u jutarnjem programu Hepi televizije, Dčić je ukazao da je Albancima zato u ovom trenutku potreban balans pa plasiraju razne priče da su Srbi pravili velike zločine i slične priče.

Zato, ističe ministar, ne čudi ga ni to što je Jetljir Ziberaj, savetnik odlazećeg kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, izvukao neki zapisnik sa sednice Izvrsnog odbora SPS-a od pre mnogo godina.

Dačić ne razume šta je Albancima u tom dokumentu epohalno, jer na toj partijskoj sednici je bilo raznih tema, podnet je izveštaj o pregovorima sa Albancima u Rambueu, na primer, i konstatovano da je SPS za mirno rešenje, ali i da ćemo u suprotnom braniti svoju zemlju i svoje teritorije.

I zbog toga, kaže, Dačić, ja treba da idem u Hag, što je, kako je ocenio, glupost.

Za njega je, istakao je, ta tema zatvorena, ali je u međuvremenu otvorena nova, to je Specijalno tužilaštvo, a zna se šta ono treba da radi.

foto: Beta/Ognjen Stevanović

O sveukupnoj situaciji u Pištini, Dačić kaže da se tamo "ne zna ko je gori, tolika kumulacija različitih unutrašnjih i spoljnih faktora na jednom mestu i nema pozitivnih poruka".

Pozitivno je, prema njegovim rečima, jedino da može da se razgovara sa jasno izrečenom željom da se dođe do rešenja.

Međutim, dodao je, vidimo sada ti pregovori o postizbornom koalicionom sporazumu idu teško, pa otuda i pitanje kada će Priština uopšte biti sremni da vode neke razgovore.

Imajući u vidu tu i političku situaciju generalno na međunarodnom planu, Dačić je ukazao da se ona drastično menja i da zato Srbija, prema njegovim rečima, treba da ima drugačiji pristup prema svim tema od interesa.

Događaj godine u svetu, za Dačića je pobeda Borisa Džonsona, što, kako kaže, jasno ukazuje na to da je većina u Velikoj Britaniji za bregzit, a što ima posledice na Evropu.

Kao događaj godine za Srbiju, naveo je posetu francuskog predsednika Manule Makrona.

Sve to, kaže,neke stvari drugačije postavlja na političku scenu.

Reč je, ukazuje, o kapitalnim promenama i potresima, to je jedn nova realnost i zbog svega toga svako pitanje mora da se posmatra sa jednog drugog aspekta.

Govoreći o tužbi diplomatskog predstavnika Prištine u Vašingtonu, Fljori Čitaku, koju je protiv njega podnela UN zbog njegove izjave da ona ima srpsko državljanstvo, Dačić je najavio da će naredni put poneti spisak srpskih državljana zaposlenih u UN, a koji su s Kosova.

foto: Beta / Ognjen Stevanović

Činjenica je, istakao je, da oni imaju državljanstvo Srbije, a rade protiv Srbije, što je kaže važno, jer ovde je ipak reč o statusnom pitanju.

Albanci nisu svesni aktuelni situacije, smatra Dačić i dodaje da su oni u velikoj zabludi ako, kako kaže, misle da će nešto dobiti.

Situacija se, dodao je, toliko komplikuje i potrajaće, što je, ocenio je, dobro za Srbiju, jer bolje je da traje nego da se donese pogešna odluka.

O novom zakonu koji je donela Malta i koji pogađa decu srpskih državljana koji tamo žive i rade, Dačić kaže da Srbija preduzima određene radnje i da ta deca nisu i neće biti proterana.

Država će, ističe, nastaviti da radi na tome, već za januar su zakazane neke konsultacije, a Vlada Malte je obećala da će svaki takav slučaj korektno razmatrati.

Zato je, istkao je Dačić, neophodno da po tom pitanju nastupamo organizovano i da ne širimo dezinformacije, jer će to potrajati, a sve treba uraditi na, kako je rekao, dobar način.

Dačić je rekao i da za vladu neće biti odmora tokom novogodišjih praznika, a što se njega tiče, kaže, već u petak putuje u Moskvu, a 2. januara će biti u Pekingu.

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media