SAD JE DEFINITIVNO - POZNAT JE DAN KAD SRBIJA IZLAZI NA IZBORE! Taj datum nosi veoma važnu poruku
Izbori u Srbiji, Foto: Filip Plavčić

OTKRIVAMO

SAD JE DEFINITIVNO - POZNAT JE DAN KAD SRBIJA IZLAZI NA IZBORE! Taj datum nosi veoma važnu poruku

Sve je rečeno...

Objavljeno:

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da se parlamentarni izbori u Srbiji pomeraju. To je bio epilog razgovora vlasti i opozicije uz prisustvo parlamentaraca iz Evrope.

Dakle, definitivno je odlučeno da izbora neće biti 22. marta, kako je bilo najavljeno, a prema saznanjima našeg portala, oni će se održati 26. aprila sledeće godine.

- Izbori će biti održani nedelju dana posle pravoslavnog Vaskrsa, na Tominu nedelju 26. aprila. Od tog datuma neće biti odstupanja. Ovim pomeranjem izašlo se u susret parlamentarcima iz EU i opoziciji, ali ih više neće biti - kaže naš izvor sa sastanka.

Prema njegovim rečima, tačno je da je pominjan i 3. maj, ali se na kraju definitivno ovaj datum iskristalisao kao dan za izlazak ljudi na birališta.

Predstavnici Evropske unije u trećoj rundi razgovora u parlamentu predložili su da izbori budu "u krajnjim zakonskim rokovima". Kako su obrazložili, time bi se ostavilo dovoljno vremena da se primene zakoni koji su usvojeni kao deo paketa za poboljšanje izbornih uslova.

foto: Filip Plavčić

Shodno tome, jasno je da je 26. april upravo taj dan.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković potvrdila je posle sastanka da izbori neće biti održani u martu, već u nekom kasnijem periodu, ali u onom koji Ustav dozvoljava.

- Usaglasili smo se da predsednik Srbije, kome je ustavna nadležnost da raspiše izbore, odluči, u okvirima koji su mu dati Ustavom i zakonom, o krajnjem datumu u kom bi mogli da budu održani izbori, kako bismo omogućili implementaciju svih zaključaka o kojima smo se dogovorili u tri runde dijaloga - rekla je Gojkovićeva.

foto: Stefan Kojić / Espreso.co.rs

Šefica delegacije u parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU Tanja Fajon poručila je da je veoma bitno to što je postignut dogovor da izbori ne budu u martu, da će biti vremena da građani steknu više poverenja i da će izborni proces biti fer i demokratski.

Jedan od "izaslanika" Brisela Knut Flekenštajn rekao je da bojkot izbora nije dobar put:

- Nadam se da će se predomisliti oni koji to zagovaraju.

Predstavnici SzS i u petak veče su poručili da ne žele u izbornu trku na proleće.

Tomina nedelja u narodu je poznata kao "Mali Vaskrs" (prva nedelja nakon Vaskrsa) i zove se još svetla ili bela. Ovi dani imaju posebano mesto u srpskom narodnom verovanju i za njih se vezuje mnoštvo običaja.

„Valja se“ da mladići i devojke izađu na potoke i reke, prskaju se i bacaju u vodu cvetne vence, a sve kako bi umilostivili vodene demone.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.