ON JE JEDINI PREMIJER JUGOSLAVIJE KOJI NIJE BIO SRBIN: Pred ovim JEZUITOM kleče svi, VEDRIO je i OBLAČIO Beogradom
Anton Korošec u svojoj vili na Hvaru, Foto: Prentscren

MISTERIJA SENKI NAD BALKANOM

ON JE JEDINI PREMIJER JUGOSLAVIJE KOJI NIJE BIO SRBIN: Pred ovim JEZUITOM kleče svi, VEDRIO je i OBLAČIO Beogradom

Evo ko je misteriozni Slovenac

Objavljeno: 14:21h

Jezuita je vladao Jugoslavijom! Ovo je svakako najbolja rečenica za početak priče o Antonu Korošecu, čoveku koji se pojavio kao gospodar s Hvara u poslednjoj epizodi Senke nad Balkanom 2.

Odmah su krenula nagađanja da li je famozni Korošec zaista postojao? Da li je zaista vedrio i oblačio Kraljevinom Jugoslavijom, pred početak Drugog svetskog rata? Ko je on? Da li je zaista sarađivao s narko bosom Danilom Tomasovićem?

Krenimo redom.

Da, Anton Korošec je zaista postojao i bio je jedna od istaknutijih političkih figura u Kraljevini SHS, kasnije kraljevini Jugoslaviji.

foto: Prentscren

Anton Korošec (Biserjane, 12. maj 1872 — Beograd, 14. decembar 1940) je bio slovenački jezuit, konzervativni političar i vođa Slovenačke narodne stranke.

Gimnaziju je pohađao u Ptuju i Mariboru. Studiorao je teologiju, a za rimokatoličkog sveštenika je zaređen 1895. godine. Studije je završio doktoratom iz teologije na Univerzitetu u Gracu 1905.

Dana 30. maja 1917. godine postao je predsednik Jugoslovenskog kluba u bečkom parlamentu. Bio je prvi potpredsednik vlade Kraljevine SHS i jedini predsednik vlade Kraljevine SHS koji nije bio Srbin.

Gore navedeni podaci vam dovoljno odgovaraju na pitanje: "Da li je vedrio i oblačio u Kraljevini Jugoslaviji?"

foto: Wikipedia

Na Izborima za Ustavotvornu skupštinu 28. novembra 1920. godine, on i njegova Slovenačka narodna stranka osvojili su 11.274 glasova i 27 mandata. Korošec je bio potpredsednik prve vlade Kraljevine SHS sastavljene 1918. godine.

Korošec se protivio usvajanju Vidovdanskog ustava. Zahtevao je da se u ustav unesu odredbe o pokrajinskim autonomijama i protivio se ograničavanju veza sa Svetom stolicom.

Posle usvajanja Ustava vodio je kampanju za veću autonomiju za Slovence u Kraljevini SHS sve dok se SNS nije prihvatila ponudu Narodne radikalne stranke da se obrazuje koaliciona vlada, posle čega je ovaj cilj zanemaren.

Nakon atentata u Narodnoj skupštini i smrti Stjepana Radića, da bi smirio napetosti među narodima u kraljevini, kralj Aleksandar Karađorđević je ponudio Korošecu da obrazuje prvu vladu Kraljevine SHS u kojoj premijer ne bi bio Srbin.

foto: Wikipedia

Međutim, kralj je ubrzo smenio Korošeca nakon uvođenja Šestojanuarske diktature. Korošec je takođe bio ministar u vladi generala Petra Živkovića.

Ubrzo Korošec ulazi u oštar sukob s generalom Živkovićem. To je bio pravi sudar dva moćnika u Kraljevini Jugoslaviji od kojeg su svi strahovali.

Korošec je konzervativna politička gledišta o raznim društvenim pitanjima. Kao rimokatolički sveštenik i predvodnik slovenačkih konzervativaca bio je izratiti klerikalac i slovenački kleronacionalista.

Tokom poslednjih godina života ispoljavao je antisemitizam i antijudaizam. Takođe bio je i protivnik slobodnog zidarstva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.