NEKI JOŠ NISU SHVATILI ŠTA JE BIO DRUGI SVETSKI RAT! Dačić OČITAO LEKCIJU moćnicima iz OEBS
Foto: Beta / Ognjen Stevanović

OŠTRO!

NEKI JOŠ NISU SHVATILI ŠTA JE BIO DRUGI SVETSKI RAT! Dačić OČITAO LEKCIJU moćnicima iz OEBS

Sve je lepo objasnio

Objavljeno:

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, poručio je danas u Bratislavi da je, uprkos neumornim naporima, još uvek daleko cilj OEBS-a, koji bi vodio jačanju te organizacije i njenom efikasnijem delovanju, pa samim tim i povećanju bezbednosti.

Citirajući predsedavajućeg OEBS-a, Miroslava Lajčaka, Dačić je u svom obraćanju na 26. ministarskom samitu te organizacije, rekao i da "dinamika Organizacije" nije onakva kakvu želimo.

Šef srpske diplomatije je konstatovao da je ova godina na izmaku bila još jedna u nizu tokom koje je OEBS bio suočen sa, kako je naveo, ozbiljnim i nagomilanim problemima.

"Uprkos neumornim naporima slovačkog i prethodnih predsedavanja da države učesnice uključe u suštinski dijalog koji bi vodio jačanju naše Organizacije i njenom efikasnijem delovanju, a samim tim i povećaju bezbednost u regionu OEBS-a, ovaj cilj je još uvek daleko, a 'dinamika Organizacije' - dozvolite mi da citiram predsedavajućeg Lajčaka - nije onakva kakvu želimo", rekao je Dačić.

Dobar početak u pronalaženju puta za izlazak iz ove komplikovane situacije bi, pema Dačiću, bio da države učesnice prihvate da nije neophodno da svi imamo iste poglede na postojeće probleme i izazove, ali da moramo poštovati naše različitosti, pokazati otvorenost da u dobroj veri pristupimo dijalogu i težimo kompromis u otklanjanju ili bar smanjenju bezbednosnih rizika.

Govoreći o narednoj godini, Dačić je rekao da je ona iz nekoliko razloga simbolična - obeležavanje 75 godina od završetka Drugog svetskog rata, čije lekcije, kako je rekao, ne smemo zaboraviti.

"Kao predstavnik zemlje koja je podnela izuzetne žrtve u borbi protiv nacizma, imam posebnu odgovornost i obavezu da naglasim da se užasi Drugog svetskog rata više nikad, ni u jednom obliku ne smeju ponoviti", naveo je šef srpske diplomatije.

Istakao je da je s tim u vezi, moralna obaveza svih da se zajednički borimo protiv bilo kakvih pokušaja relativizacije događaja iz Drugog svetskog rata - koji se nažalost i danas dešavaju na prostoru OEBS-a.

"U tom smislu, Srbija posebno podržava usvajanje Ministarske deklaracija povodom 75-godišnjice završetka Drugog svetskog rata, čiji je bila ko-sponzor", rekao je Dačić.

Ukazao je da se naredne godine obeležava usvajanje najznačajih dokumenata OEBS-a kojima su ne samo postavljeni temelji te Organizacije, već je i učvršćen međunarodni poredak, nastao nakon Drugog svetskog rata.

Pored obeležavanja 20 godina od usvajanja Povelje o evropskoj bezbednosti, naredne godine obeležavamo i 45 godina od usvajanja Helsinškog završnog akta, koji je definisao 10 osnovnih principa regulisanja odnosa između država, poput jednakosti između država, poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, nepovredivost međunarodno priznatih granica, rešavanja svih sporova mirnim putem kroz obostrano prihvatljiva rešenja, naveo je Dačić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.