AMERIČKI AMBASADOR UPUTIO NAJJAČU PORUKU DOSAD U VEZI SA KOSOVOM: Pomenuo je i VUČIĆA!
FIlip Kosnet, Foto: Facebook/printscreen

STAV

AMERIČKI AMBASADOR UPUTIO NAJJAČU PORUKU DOSAD U VEZI SA KOSOVOM: Pomenuo je i VUČIĆA!

Kosnet kaže da se dosadašnji pregovori između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Tačija ne smeju se zanemariti i odbaciti

Objavljeno:

SAD žele da dijalog Beograda i Prištine dovede do trajnog sporazuma koji zadovoljava oba naroda, a ako Priština i Beograd pristanu da razgovaraju o malim promenana u razgraničenju, nećemo se protiviti, poručio je američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet.

"Želimo da ovaj proces dovede do trajnog sporazuma koji zadovoljava oba naroda, ne samo političke lidere. A za to će trebati vremena. Neću vam dati veštački rok. Mislim da je to moguće 2020. godine i sadašnja američka administracija posvečhena je podržavanju ovog procesa. Mi se zalažemo za mir, pravdu i prosperitet za sve na Balkanu, a i naši prijatelji iz Evropske unije su takođe uključeni u ovaj proces. Mislim da odlaganje dijaloga nije bilo od koristi za Kosovo, jer to ekonomski nije pomoglo državi. A imamo problem sa povlačenjem priznanja", naveo je Kosnet za Gazetu Ekspres.

Komentarišući izjavu Aljbina Kurtija da će on kao premijer voditi pregovore vezane za dijalog između Prištine i Beograda i da ne želi prisustvo Hašima Tačija u tim pregovorima, Kosnet je smatra da će Kurti, kao premijer, izgraditi profesionalni i konstruktivan odnos sa Tačijem.

Kosnet kaže da se dosadašnji pregovori između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Tačija ne smeju se zanemariti i odbaciti.

"Ako su vodili plodne razgovore i postigli napredak u nekim pitanjima, kosovska Vlada bi trebalo da ih uzme u razmatranje i da ih proceni pre nego što pregovori krenu dalje. Takođe, važno je da Vlada uzme u obzir stavove svih građana Kosova. Ne samo političkih stranaka, već i civilnog društva, organizacija i običnih građana", zaključio je Kosnet.

Prema njegovim rečima, važno je shvatiti da se Srpska lista ne može zanemariti, jer imaju snažnu podršku kosovskih Srba.

Kosnet je izrazio uverenje da bi Kosovo, i pored negativnog stava, trebalo da je aktivan učesnik u poslednjoj inicijativi o mini-šengenu, jer je, navodi, samo zajedničkim naporima svih na Zapadnom Balkanu moguće stvoriti regionalnu ekonomiju i mir.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.