GRADONAČELNIK VUČEVIĆ: Naš zadatak je da ZAŠTITIMO svako DETE od te pošasti!
Grad Novi Sad, Foto: Grad Novi Sad

Naš zadatak!

GRADONAČELNIK VUČEVIĆ: Naš zadatak je da ZAŠTITIMO svako DETE od te pošasti!

Nulta tolerancija za nasilje nad decom i za one koji okreću glavu od tog problema

Objavljeno: 15:20h

Nulta tolerancija za nasilje nad decom i za one koji okreću glavu od tog problema - ključna je poruka gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića sa današnjeg skupa o nacrtu Strategije za zaštitu dece od nasilja od 2020. do 2023. godine. Javnu raspravu su organizovali Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja u saradnji sa Fondacijom ''Tijana Jurić'', na inicijativu Saveta za prava deteta, a uz podršku UNICEF-a.

foto: Grad Novi Sad

U uvodnom delu Vučević je istakao da "treba neprestano da se borimo protiv te pošasti, posebno kada je reč o deci".

- I mi u Srbiji imali smo veoma tragične i traumatične događaje, pa je velika stvar, što su pored države, u rešavanju ovog pitanja angažovani ljudi iz struke koji imaju energiju i znanje da se pridruže odbrani od tog zla. Treba delovati preventivno, pričati o nasilju u svim njegovim pojavnim oblicima, o tome da nasilje prouzrokuje novo nasilje, i da žrtva sutra može postati nasilnik. Treba voditi računa o svakom detetu, akta su važna da bismo sistemski postavili stvari, ali je najvažnije pitanje koliko smo spremni da ih implementiramo, da se svako od nas uključi, jer to jeste zajednički problem i ne možemo odgovornost prebacivati na pojedince ili institucije - naglasio je Miloš Vučević.

foto: Grad Novi Sad

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević istakao je da nasilnicima nije mesto na naslovnim stranama, nego u zatvoru i u registru koji bi bio transparentan i javno dostupan svima.

- Kao ministar zalagaću se za ovu Strategiju i Akcioni plan da kroz zakon u budućnosti iskorenimo svaki vid nasilja. Posle Novog Sada javna rasprava biće održana u još četiri grada, a zajednički cilj nam je da stvorimo moderno, bogato društvo u kojem vlada tolerancija - istakao je Đorđević.

foto: Grad Novi Sad

Za Fondaciju ''Tijana Jurić'' ovo je najvažnija strategija, jer predstavlja odgovor države na pojavu porasta nasilja nad decom.

foto: Grad Novi Sad

- Prošle nedelje premijerka Ana Brnabić organizovala je sastanak kojem su prisustvovali svi ministri, a razgovaralo se o vršnjačkom nasilju. Sada sa Ministarstvom za rad radimo na ovoj Strategiji veoma ozbiljno. Po prvi put ćemo zaista pokušati da delujemo preventivno i ako se bude sprovodila, već u narednim godinama videćemo smanjivanje stope nasilja - rekao je osnivač Fondacije Igor Jurić i najavio da će zbog izuzetno dobre saradnje sa gradonačelnikom sedište Fondacije biti preseljeno iz Subotice u Novi Sad.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.