VRATITE ULICU NARODNOM HEROJU STJEPANU FILIPOVIĆU: Hrvati su se OBRUKALI, Srbija NE SME DA URADI ISTO
Stjepan Filipović, heroj, Foto: Wikipedia

APEL ESPRESA

VRATITE ULICU NARODNOM HEROJU STJEPANU FILIPOVIĆU: Hrvati su se OBRUKALI, Srbija NE SME DA URADI ISTO

Na ulazu u zgradu UN u Njujorku stoji njegova fotografija, zašto ga mi sklanjamo?

Objavljeno:

Portal Espreso apeluje da se Stjepanu Filipoviću, narodnom heroju i globalnom simbolu borbe protiv fašizma, hitno vrati ulica u Beogradu, koja mu je oduzeta odlukom Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Beograda.

Podsetimo, ova komisija je prvo ukinula naziv ove ulice, a zatim je istu ulicu nazvala po Emilu Perški, fudbalskom reprezentativcu Jugoslavije iz tridesetih, za koga se kasnije ispostavilo da je u Drugom svetskom ratu bio - ustaša.

Posle ovog saznanja, Komisija je saopštila da će naziv ulice Emila Perške biti promenjen po hitnoj proceduri, a novo ime ulici u Železniku biće dato na narednoj sednici Skupštine grada.

Podsetimo, fotografija Stjepana Steve Filipovića, Hrvata iz Opuzena koji se još kao dete s roditeljima odselio u Srbiju, stoji na samom ulazu u zgradu UN u Njujorku.

Na crno-beloj fotografiji nalazi se mladić visoko podignutih ruku i stisnutih šaka. Na beloj podlozi vidi se tanki komad konopca oko njegovog vrata. Fotografija je nastala u Valjevu, svega par minuta pre nego što će Stevo ili Stjepan biti obešen, zato što je kao komunista i partizan organizovao borbu protiv nacista.

Obešen je 22. maja 1942. godine.

Stjepan Filipović rođen je 26. januara 1916. godine u Opuzenu. Rođen je u hrvatskoj porodici ali će se uskoro zbog očevog posla s roditeljima preseliti u Valjevo, piše Index.hr.

Tamo su ga, jasno, zvali Stevan pa će tokom kratkog života on zapravo biti i Stjepan i Stevan. U današnjim danima to često unosi zbrku oko pravog imena ovog mladića. U predratno vreme bio je član lokalnog ogranka tada zabranjene Komunističke partije, a nakon nacističke okupacije on je bio jedan od organizatora ustanka u valjevskom kraju.

Istorija je napravila jednu zanimljivu slučajnost. Naime, Filipović je ubijen na isti dan kad je u Šibeniku streljan Rade Končar. Hrvata Filipovića uhvatili su četnici i predali na nemilost Nemcima. Hrvatskog Srbina Radu Končara uhvatile su ustaše i predale svojim gazdama Italijanima.

U Valjevu i Opuzenu podignuti su spomeniku Filipoviću. Onaj u Opuzenu je razvaljen 1991. godine. Onaj u Valjevu, išaran i zapušten, još se nekako drži.

Stjepan Filipović u Hrvatskoj je s vremenom zaboravljen. U revizionističkom ludilu koje traje do danas, antifašisti su maknuti po strani. Nisu poželjni, a Filipović još manje jer se odazivao na ime Stevan. Ali, tako je u Hrvatskoj, UN-u je Filipović neko čije ime vredi istaknuti. Slika mladića na pragu života kako s prkosno uzdignutim šakama pred fašističkim vešalima prkosi smrti ostaje tako kao jedna od najupečatljivijih uspomena na antifašizam.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Izvor)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.