ALBANCI S JUGA SRBIJE ŽELE DA OTCEPE PREŠEVO I PRIPOJE GA KOSOVU! Iza svega OVOGA krije se stari TITOV PLAN
Josip Broz Tito i Albanci, Foto: Profimedia, Dado Đilas

PAKLENI PLAN

ALBANCI S JUGA SRBIJE ŽELE DA OTCEPE PREŠEVO I PRIPOJE GA KOSOVU! Iza svega OVOGA krije se stari TITOV PLAN

Evo šta se iza brda valja...

Objavljeno:

Albanci s juga Srbije na "Dan zastave" najavljivali su protesni marš u Preševu, s ciljem da otcepe Preševsku dolinu i pripoje je Kosovu, a svoje zahteve, verovali ili ne, baziraju na Titovim granicama.

Naime, predsednik Albanske demokratske stranke u Preševu Ragmi Mustafa najavio je da će Albanci u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa tražiti da se realizuje rezultat referenduma iz marta 1992. za ujedinjenje sa Kosovom, a da će taj zahtev preneti političarima na predstojećoj konferenciji „Uloga Albanije u promociji interesa Albanaca na zapadnom Balkanu“, prenosi Telegrafi.

– Sutra ću zamoliti sve prisutne u albanskoj politici da podrže inicijativu, i međunarodno pravo Albanaca u Preševskoj dolini za pripajanje Kosovu. U poslednje vreme je došlo do negativnih tendencija u albanskoj politici na Kosovu, izbegava se taj zahtev Albanaca, zbog mogućnosti da bi i Srbija mogla nešto da traži od Kosova – rekao je on.

Mustafa je kazao da prava kosovskih Srba koje traži Srbija sa međunarodnim garancijama, treba dati i Albancima u tom kraju.

– Zahtevam sprovođenje referenduma iz marta 1992.godine, ostvarenje ideala Oslobodilačke vojske za Preševo, Bujanovac i Medveđu, političke platforme koju su albanske političke stranke usvojile 2006. godine, koja govori o pravu Preševa, Bujanovca i Medveđe da se pridruže Republici Kosovo – kaže Mustafa, dodajući da je „ta oblast do 1957. bila deo Kosova“.

foto: Printscreen

Baš u toj rečenici da je ta oblast pripadala Kosovu leži ključ svega, Albanci naime traže da se priznaju granice Kosova u onom obimu koje su bile za vreme komunističke vlasti i koje je projektovao Josip Broz Tito.

Tito i njegovi drugovi, tačnije Petar Stambolić teritoriji Kosova ničim izazvanim dodaju još 14 opština sa apsolutnim ili većinskim srpskim življem i istini za volju tada je Preševska dolina bila pridodata Kosovu.

Geoprostor KiM je do 1946. godine obuhvatao geoprostor samo 15 sadašnjih opština.

foto: Wikipeadia, Prentscren

Ta teritorija je bila jezgro nemanjićke Srbije. Površina tog geoprostora iznosila je 5.156 kvadratnih kilometara sa ukupno 708 naselja.

Baš tu teritoriju je komunistička vlast na čelu sa Josipom Brozom i Petrom Stambolićem galantno predala Albancima 1959. godine.

Do danas nisu pronađene pisane državne odluke kojima je uvećana teritorija Kosova i Metohije za 197 kvadratnih kilometara.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.