RASPADAJU SE DS I LDP?! Gomila poznatih faca iz ovih partija formirala Grupu 21, HOĆE NA IZBORE ODMAH?
Foto: N1/printscreen

NOVO, A STARO

RASPADAJU SE DS I LDP?! Gomila poznatih faca iz ovih partija formirala Grupu 21, HOĆE NA IZBORE ODMAH?

Ko je zapravo Srbija 21?

Objavljeno:

Poslanice Demokratske stranke za koje se tvrdi da su nezadovoljne stanjem u stranci još uvek ne žele da komentarišu takve navode, niti da odgovore na pitanje da li je tačno da će pristupiti novoj organizaciji (mogući naziv Srbija 21), koja će po svemu sudeći učestvovati na predstojećim izborima kao grupa građana, a čiji deo će i one biti.

Poslanice DS Gordana Čomić, Vesna Marjanović i Nataša Vučković govorile su u subotu na predstavljanju deklaracije „Za evropsku Srbiju“. Među govornicima su bili i funkcioneri Tadićeve SDS Marko Đurišić i Nenad Konstantinović, funkcioner Nove stranke Aris Movsesijan, kao i zamenik predsednika Pokreta slobodnih građana Petar Miletić.

foto: Dragan Kadić

Iza deklaracije su stali izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar, kao i predstavnici organizacije Srbija 21 – Centar za buduću Srbiju, koja je i inicirala Deklaraciju, a u kojoj su Bojan Đurić i Ivan Andrić, široj javnosti poznati kao bivši poslanici LDP.

foto: Marina Lopičić

Đurić i Andrić nisu odgovorili na pitanja Danasa koji su osnovni ciljevi Deklaracije i da li su tačne tvrdnje da će okupljeni oko tog dokumenta biti učesnici izbora.

Potpisivanje te deklaracije ne znači učestvovanje ili neučestvovanje na izborima, rekao je agenciji Beta Nenad Konstantinović, predstavnik Udruženja „Srbija 21“, poslanik Socijaldemokratske stranke.

foto: Aleksandar Jovanović

Predstavljajući Deklaraciju na konferenciji u Centru Sava, Konstantinović je rekao da je „u aktuelnoj političkoj atmosferi nestao glas građana koji žele da žive u Evropskoj uniji, a u isto vreme sve više ljudi odlazi iz Srbije upravo u zemlje Evropske unije“.

„Ili ćemo mi uvesti Srbiju u Evropsku uniju ili će građani sami pojedinačno otići u zemlje EU, a u tom slučaju u Srbiji neće biti pristojnog života“, rekao je Konstantinović.

Istakao je da su se potpisnici Deklaracije obavezali da se „bore da Srbija bude uređena kao zemlje EU“.

foto: Fonet

Potpredsednica Skupštine Srbije Gordana Čomić je rekla da „živimo u vremenu paradoksa: nikad nismo bili bliži Evropskoj uniji, a nikad nije bilo više antievropske propagande“. Rekla je da potpisnici Deklaracije „neće dozvoliti“ da neko „pojede vreme“ današnjoj generaciji mladih ljudi.

- Samo jedno tumačenje postoji – Deklaracija koju potpisujemo je politika Demokratske stranke i smatramo da je prosto dobar trenutak da obnovimo i ideju i vrstu evropskih integracija u koje Srbija treba da stupa, da kažemo jasno ne antievropskoj propagandi u Srbiji i da kažemo mi znamo kakav proces nas čeka, ne želimo da gledamo kako vlast glumi privrženost evropskim integracijama - istakla je Čomićeva.

Član Predsedništva Pokreta slobodnih građana Petar Miletić kazao je da je „njemu zapala jedna od najtežih tema da govori o Kosovu“.

„Živimo u nečemu što se zove zamrznuti konflikt za koji niti neko sa naše niti neko sa albanske strane ne žuri da ga ubrza“, rekao je on o problemu Kosova.

U traganju za rešenjem za kosovsko pitanje, nastavio je on, ne treba polaziti od teritorije, već od statusa Srba koji tamo žive. Upozorio je da bi razgraničenje po etničkom principu „pokazalo da ne možemo da živimo s ljudima koji su drugačiji od nas, što je najdalje moguće od evropskih vrednosti“.

Izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević ocenio je kao „razočaravajuće što 30 godina od uvođenja višestranačkog sistema danas govorimo o nedostatku demokratije“. Pošto, kako je podsetio, „Srbija nije definisala članstvo u Evropskoj uniji kao nacionalni interes“, to bi trebalo da se uradi.

foto: Beta

„Deklaraciju o političkoj budućnosti moderne evropske Srbije“ potpisali su i poslanici Nataša Vučković, Marko Đurišić i Vesna Marjanović, kao i predsednik Saveta Nove Stranke Aris Movsesijan.

Deklaraciju o političkoj budućnosti moderne evropske Srbije, dokument koja ukazuje na to da je evropski put Srbije ozbiljno ugrožen, podržali su i pojedinci iz Nove stranke i civilnog sektora. Negiraju da je ovo put ka formiranju koalicije ili grupe građana koja bi kao takva nastupila na prolećnim izborima.

Uverena da Srbija može stati u red uređenih zemalja samo ako postane punopravna članica Evropske unije, organizacija Srbija 21, okupila je pojedince iz političkih stranaka i nevladinih organizacija kako bi podržali Deklaraciju. Iz Srbije 21 kažu da je naš evropski put ugrožen i da nedostaje političkih ideja.

Pojedine stranke čiji članovi su podržali Deklaraciju još nisu izričito rekle da li će bojkotovati prolećne izbore ili ne, pa prostora za spekulacije o formiranju novih političkih opcija još ima. Zvanice iz civilnog sektora naglašavaju da Deklaraciju podržavaju lično, a ne kao predstavnici organizacija, niti zbog neke određene stranke. Tu su, isključivo, zbog evrointegracija, u momentu koji nije dobar za taj proces.

O budućnosti Srbije u Evropi predstavnici organizacije Srbija 21 planiraju da razgovaraju i u većim krugovima, s građanima širom Srbije. Nastaviće i da, kako kažu, prikupljaju podršku za "priču budućnosti i evropske perspektive Srbije.

BONUS VIDEO:

ESPRESKO VESTI: Mirjana je bolesna, ali ne može da dobije lek, majka Tocila nas je kamenovala, posetili smo Indiju usred Beograda

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.